Miljoenen Duitsers naar de bioscoop om film met Hitler in hoofdrol

Geen categorienov 04 2015, 17:00
Wat zou jij doen als je opeens oog in oog stond met Adolf Hitler, door velen gezien als de meest duivelse man die ooit op deze wereld heeft rondgelopen?
Dat is waar de makers van 'Er ist wieder da' ('Daar is hij weer') benieuwd naar waren. Wat hun manier was om dit te onderzoeken? Door de acteur Oliver Masucci, verkleed als Hitler zelf, vrij door de straten van Berlijn anno 2014 te laten lopen.
De makers toonden zich geschokt met de uitkomsten: toevallige passanten die dachten te maken hebben met de voormalige leider van Nazi-Duitsland waren vaak allesbehalve negatief. De acteur werd vele malen met de Hitlergroet verwelkomd en verschillende neo-nazi's praatten nostalgisch met hem over de jaren '40. De actie van de filmmakers leverde bij lange na niet de controverse op die ze verwacht hadden te creëren.
Hoewel het hier om een film gaat die bedoeld is als komedie, legt het ook een misschien wel schrikbarende waarheid bloot: lachen om Hitler mag in de huidige Duitse samenleving. En dat terwijl men deze zwarte pagina uit de Duitse geschiedenis gedurende lange tijd gewoon het liefste zou vergeten. Hier richten critici van de film zich dan ook voornamelijk op. Men vraagt zich sterk af of het 'normaliseren' van iemand als Hitler, waarbij zijn daden tot onderwerp van een komische film worden gemaakt, wel wenselijk is. De steun voor zijn ideologie leeft nog steeds voort in kleine, maar extremistische groepen neo-nazi's. Door de slechtheid van de persoon achter deze ideologie steeds verder te relativeren, kunnen dit soort groepen aan legitimiteit winnen. Hoewel de makers dit hoogstwaarschijnlijk niet beoogden, helpen ze hier wel, het zij onbewust, aan mee.
Hoewel er dus de nodige kanttekeningen bij geplaatst kunnen worden, is het resultaat wel een film die inderdaad op de lachspieren werkt. De film staat op dit moment met al bijna 2 miljoen bioscoopbezoekers bovenaan de lijst van populaire films in Duitsland. En voor de geïnteresseerden: vanaf 28 november is de film ook in Nederland te zien. De trailer is alvast hier te bekijken:
[video width="640" height="360" mp4="http://www.dagelijksestandaard.nl/wp-content/uploads/2015/11/ER-IST-WIEDER-DA-Teaser-Trailer-1-2-German-Deutsch.mp4"][/video]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten