Na 100 jaar eindelijk weer babyschildpadden gevonden op de Galapagos eilanden

Geen categorienov 19 2015, 10:00
Na 100 jaar van weinig tot geen nieuwe geboorten, en een massale invasie van buitenheemse diersoorten die hen verdrongen, zijn er weer baby-schildpadden op de Galapagos eilanden.
Dit is ontzettend goed nieuws voor een diersoort die de afgelopen eeuw heeft geknokt om te overleven. Het ging zelfs zo slecht met de schildpadden van de Galapagos eilanden, dat de diersoort alleen in stand werd gehouden doordat mensen schildpadden fokten in gevangenschap en ze vervolgens uitzetten toen ze oud genoeg waren om zichzelf te verdedigen tegen roofdieren.
[caption id="attachment_124574" align="aligncenter" width="637"]Foto: Dominik Müller (bron: Wikimedia Commons) Foto: Dominik Müller (bron: Wikimedia Commons)[/caption]
De vondst van babyschildpadden is bewijs dat het beleid om het ecosysteem van de Galapagos eilanden in ere te herstellen werkt.
De schildpadden werden eerst en vooral in de problemen door de komst van ratten. Ratten eten eieren én babyschildpadden en komen van nature niet voor op de Galapagos eilanden. Ze werden daarnaar geëxporteerd door Westerse handelaren die er naar toe reisden op schepen.
[caption id="attachment_124575" align="aligncenter" width="796"]Foto: Brocken Inaglory (bron: Wikimedia Commons) Foto: Brocken Inaglory (bron: Wikimedia Commons)[/caption]
In 2012 werd bekend dat het eiland Pinzón rattenvrij was. Nu, slechts drie jaar later, werden daar dus babyschildpadden gevonden; een duidelijk teken dat de schildpadden zelf de hoop nog niet hadden opgegeven. Dit terwijl er in 1959 nog maar 150 schildpadden waren.
Tegenwoordig zijn dat er 500. Dat is een forse verbetering, maar er valt nog altijd veel werk te doen. Uiteindelijk moeten er namelijk duizenden schildpadden zijn (op de Galapagos eilanden).
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten