Overweeg ernstig om contact op te nemen met je bank als je onlangs met het vliegtuig weg bent geweest

Klm.fokker.f100.ph-ofg.arp
Foto: Arpingstone / Wikimedia Commons

Ben je onlangs met het vliegtuig weg geweest? Je bankgegevens zouden dan wel eens in gevaar kunnen zijn…

Op reis gaan met het vliegtuig is niet altijd even veilig, zo weten we bijvoorbeeld van afschuwelijke rampen zoals met de MH17 of met het Russische passagiersvliegtuig boven de Sinaï. Maar behalve aanslagen en bommen ligt er voor toeristen die graag met de Boeing of de Airbus gaan nog een gevaar op de loer, en het komt vanuit een onverwachte hoek: je vliegticket.

Want het lijkt gewoon een simpel toegangsbewijs waardoor je het vliegtuig mag binnenwandelen. Maar voor kwaadwillenden is het een goudmijn aan informatie. De streepjescodes die traditioneel op de vervoersbewijzen vermeld staan, zijn namelijk vrij eenvoudig uit te lezen met apps voor mobiele telefoons. En in die streepjescodes bevatten flink wat informatie. Niet alleen gegevens over frequent flyer miles, je woonadres en je e-mail.. maar ze zouden op die manier zelfs bij je bankgegevens kunnen komen.

Veiligheidsexpert Winston Krone laat zien hoe kinderlijk eenvoudig het is om bij iemands persoonlijke gegevens te komen als je iemands vliegticket – of een foto daarvan – kan bemachtigen:

“We konden het huisadres zien, haar persoonlijke telefoonnummer en haar persoonlijke e-mailadres. Geweldig material voor aanvallen als we zouden willen proberen om toegang te willen verschaffen tot haar bankrekening. Dit is een geweldig begin.”

Als je onlangs gevlogen hebt, of dat binnenkort gaat doen, ben je dus een gewaarschuwd mens. Zorg dat je je ticket meteen vernietigt zodra het vliegtuig geland is, en laat het niet ergens slingeren. En neem er al helemaal geen foto van, zoals 60,000 ongelukkigen op Instagram reeds hebben gedaan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

1 reactie

  1.   

    Mmmmhhh, ik krijg mijn boardingticket bij het afgeven van de bagage, dus hoe wil iemand daar een kopie van maken?

    ‘Zorg dat je je ticket meteen vernietigt zodra het vliegtuig geland is’

    Ehhh, ik denk toch dat het beter is om het te bewaren tot de bagage van de band is, want u heeft het ticket plus de streepjescode die u krijgt bij afgifte nodig als er een koffer mist of in de prak ligt.

    Inderdaad, je moet er geen foto van maken, maar dat geldt idem voor fotokopieën van het paspoort. Plak het b.s. nummer af!

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!