Spanningen nemen toe onder Republikeinen: Donald Trump opent aanval op rivaal Ben Carson

Geen categorienov 07 2015, 15:00
Gisteren publiceerde de linkse Amerikaanse website Politico een bijzonder negatief verhaal over Dr. Ben Carson, de Afro-Amerikaanse neurochirurg die op dit moment aan de leiding gaat in sommige peilingen en volgens flink wat commentatoren en experts een serieuze kans heeft om de Republikeinse presidentskandidaat te worden.
Het verhaal ging over uitspraken van Carson over een gesprek dat hij bijna vijf decennia geleden had met Generaal Westmoreland, de man die verantwoordelijk was voor de oorlog in Vietnam onder Richard Nixon. Volgens Carson bood de generaal hem een volledige beurs aan om te studeren aan de militaire academie van West Point: de meest prestigieuze universiteit voor toekomstige legerofficieren in Amerika.
Carson zegt - en schrijft in zijn autobiografie - dat hij daar even over nadacht, maar dat hij uiteindelijk besloot om niet in te gaan op het aanbod omdat hij graag een arts - een neurochirurg - wilde worden.
Ongelooflijk genoeg doet Politico in haar verhaal net alsof Carson zei dat hij zich wél aanmeldde. Vreemd, natuurlijk, omdat hij zoiets nooit gesteld heeft. Gelukkig wordt al snel duidelijk waarom Politico dat zegt: ze hebben bij West Point gecheckt en geen aanmeldformulieren gevonden van Carson. De conclusie: Carson liegt!
Daar komt bij, stelt de site, dat elke student aan West Point een 'volledige beurs' krijgt. In ruil daarvoor moeten ze dan een tijdlang in het leger dienen. Iedere kandidaat krijgt die deal, Carson overdrijft dus als hij zegt dat zijn situatie speciaal was.
Het enige probleem daarmee? Ook dat zei hij op geen enkel moment. Hij stelde nooit dat het speciaal voor hem was.
Hoe dan ook, Carsons belangrijkste rivaal in de peilingen - zowel nationaal als in Iowa, waar de eerste voorverkiezingen gehouden wordt - Donald Trump gebruikte de aanval van Politico gisteren om helemaal los te gaan op de dokter. Hier is een gesprek dat hij gisteren had met Fox News-presentator Bill O'Reilly:
Natuurlijk zijn deze aanvallen behoorlijk oneerlijk, maar dat doet er voorlopig niet toe. Waar het om gaat is dat Trump hiermee bewijst dat hij zich werkelijk zorgen maakt over Carsons groeiende populariteit. Daarnaast is het duidelijk dat het verkiezingsseizoen nu écht geopend is. De kandidaten hebben elkaar tot nu toe niet écht hard aangevallen, maar vanaf nu zal dat anders zijn.
De voorverkiezingen komen steeds dichterbij, en dat betekent dat de verschillende kandidaten elkaar vanaf nu hard zullen aanvallen. Dat moet ook wel: ze moeten immers duidelijk maken aan kiezers wat de verschillen zijn en waarom zij in hun ogen beter zijn dan al hun rivalen.
Trump is de eerste die het vuur echt heeft geopend, maar hij zal allerminst de laatste zijn. Het is nu afwachten om te zien wie de last man standing wordt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten