Vakbond FNV ligt op ramkoers met Zilveren Kruis Achmea

Geen categorienov 21 2015, 15:00
Vakbond FNV heeft het helemaal gehad met Zilveren Kruis Achmea. Andersom lijkt hetzelfde te gelden.
De vakbond roept leden in de gemeenten Utrecht, Ommen, Hardenberg en Zwolle die verzekerd zijn bij Zilver Kruis Achmea op om op zoek te gaan naar een andere verzekeraar. De vakbond heeft daartoe besloten nadat Zilveren Kruis met een nieuwe vorm van wijkverpleging kwam. Volgens de FNV komt de keuzevrijheid van klanten daardoor in het geding.

"De proef is niet meer dan een ordinaire bezuiniging", aldus FNV-bestuurder Cor de Beurs zaterdag na berichtgeving door Trouw. Hij vertelt dat Achmea eerder heeft aangegeven dat het dit jaar per wijk of gemeente met nog maar één zorgaanbieder in zee wil. Thuiszorgaanbieders die na de aanbesteding buiten de boot vallen, mogen nog wel zorg leveren, maar krijgen maar 75 procent vergoed.

De Beurs gaat verder:

"Niet alleen wordt de keuzevrijheid van klanten om zeep geholpen, ook worden thuiszorgaanbieders die buiten de boot vallen gedwongen om hetzelfde werk te doen voor minder geld."

De bond is er bang voor dat teams van experts die patiënten begeleiden nadat ze ontslaan zijn uit het ziekenhuis hun werkzaamheden zullen neerleggen. Volgens de FNV worden ziekenhuizen en huisartsen benadeeld door deze maatregelen.
Ondertussen is Achmea niet blij met de kritiek. Een woordvoerster laat weten dat de FNV volgens haar "niet het hele verhaal" vertelt.

"Voor circa 80 procent van de klanten blijft de situatie zoals deze is."

Daarnaast beweert ze dat de maatregelen ervoor zorgen dat er minder papierwerk is én dat de regisseursrol voor de wijkverpleging - wat de regering graag wil - op deze manier beter ingevuld kan worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten