VS en Israël helpen Frankrijk bij jacht op aanslagplegers Parijs

Geen categorienov 15 2015, 18:00
Zowel Israël als de Verenigde Staten hebben Frankrijk laten weten bereid te zijn om te helpen bij identificeren en vinden van de terroristen die vrijdag een bloedbad veroorzaakten in Parijs.
Volgens de Israëlische krant Haaretz zagen de Israëlische veiligheidsdiensten de aanslag niet aankomen, maar kunnen zij de Fransen nu - achteraf - wél helpen. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zegt dat dit komt doordat Israël de terroristen in Syrië, Irak, de Palestijnse gebieden en in andere delen van het Midden-Oosten buitengewoon nauwlettend in de gaten houdt. Niet zo gek natuurlijk, aangezien extremisten al sinds jaar en dag zeggen dat Israël wellicht hun belangrijkste vijand is.

Andere Israëlische media schrijven de Israëlische inlichtingendiensten een duidelijke "operationele link legden tussen de recente aanslagen op het Russische vliegtuig, de wijk in Beiroet en de Parijse doelen." De veiligheidsdiensten in Israël willen geen commentaar geven.

Ondertussen is de Amerikaanse FBI ook betrokken bij het onderzoek. Agenten van de veiligheidsdienst worden naar Parijs gestuurd om daar onderzoek te doen. Het zou voornamelijk gaan om analisten die gespecialiseerd zijn "in het terughalen van informatie van smartphones en computers." Eén van de doelen van de Amerikanen is om te onderzoeken of er ook Amerikaanse staatsburgers betrokken waren bij de aanslagen, en zo ja, om hen te identificeren.
De afgelopen twee dagen heeft de FBI ook al grootschalig onderzoek gedaan op het Internet. Of daar belangrijke informatie uit naar buiten is gekomen is vooralsnog onduidelijk.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten