"Wij waren eerst!" Australisch dorpje Isis weigert naamsverandering

Geen categorienov 26 2015, 20:00
De dorpsbewoners zijn niet van plan om toe te geven aan de terreurorganisatie.
Ver weg van Syrië en Irak ligt een pittoresk Australisch dorpje. De 6.000 inwoners leiden een rustig leven, vallen niemand lastig en houden zich vooral bezig met landbouw. Nu dreigt iets hun rustige leven te verstoren... Het dorp heet namelijk 'Isis', net als de beruchte jihadistische terreurgroep.
Hoewel de naam van hun dorp tegenwoordig haast synoniem is met internationaal terrorisme, zijn de bewoners niet van plan om een naamsverandering te overwegen. Hun woonplaats heet immers al zo sinds 1887, een stuk eerder dan de oprichting van ISIS. Voormalige burgemeester Bill Trevor legt uit waarom:

Wanneer je gaat toegeven, of je gaat aanpassen vanwege die terroristische activiteiten, dan winnen zij en verlies je, en dat is precies wat die lui willen.

Maar toen het rugbyteam van Isis – de Isis Devils – de landelijke competitie haalde, probeerden de Australische Publieke Omroep en de rugbybond het dorp over te halen hun naam te veranderen, "om verwarring te voorkomen". Daar hadden de bewoners geen boodschap aan: "We zeiden dat we niet zouden komen als dat zou moeten", aldus Bill Trevor.
Hij vindt dat het dorp Isis zijn erfgoed zou verloochenen als ze de naam zouden veranderen. Veel mannen uit het dorp kwamen om tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog, wat wordt herdacht met het Isis Oorlogsmonument. Wayne Heidrich, de eigenaar van de lokale krant, vindt een naamsverandering ook onzin:

Onze gemeenschap is trotst op de naam en waar het in onze gemeenschap voor staat. Veel fantastische families hebben het Isis-district opgebouwd en hun nakomelingen zijn nog steeds gewaardeerde bewoners van ons dorp.

De identiteit van het dorp wordt gevormd door handel en landbouw, niet door moorden en terreur. Daarom schamen de bedrijven in het dorp zich niet om de naam op hun gevels te laten prijken. Maar voormalige burgemeester Bill Trevor weet niet zeker of hij de naam ook zelf zou gebruiken:

Als ik naar het Midden-Oosten ga, zal ik niet zeggen dat ik van Isis ben.

Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten