Alle mensen met blauwe ogen die je kent hebben één ding gemeen. Hier lees je wat..

Geen categoriedec 22 2015, 18:00
Of je het nu zelf bent, familie is of wellicht goede vrienden.. Alle mensen op de wereld met blauwe ogen delen in ieder geval één eigenschap..
Er zijn zo'n 7 miljard mensen op de wereld, en zo'n 8% daarvan - oftewel 560 miljoen - hebben blauwe ogen. Dat zijn een heleboel mensen, die ook nog eens verspreid leven over meerdere continenten. Toch hebben al deze mensen één gemeenschappelijke deler:
Ze stammen allemaal af van één en dezelfde voorouder, die zo'n 6.000 tot 10.000 jaar geleden rondliep in het prehistorische Europa. Tot die tijd hadden alle mensen namelijk bruine ogen. De geboorte van één persoon veranderde dat allemaal. Hij een vrij specifieke genmutatie, waardoor hij bruine ogen had. Wetenschappers leggen bij IFLScience uit hoe de vork in de steel zit:

"Oorspronkelijk hadden alle mensen bruine ogen, maar een genetische variatie gerelateerd aan een gen genaamc OCA2 resulteerde in veranderingen aan de hoeveelheid pigment die wordt geproduceerd bij verschillende mensen, dat uitmondde in het onstaan van verschillende tinten bruine ogen. Gewapend met deze informatie hebben wetenschappers jarenlang gezocht naar de bron van blauwe ogen op het OCA2-gen. Zonder succes.

Maar recentelijk is ontdekt dat een mutatie aan een nabijgelegen gen genaamd HERC2 de oorzaak is voor blauwe ogen. Deze aanpassing zet OCA2 uit, het gen dat bepaald hoeveel bruin pigmentmelanine we aanmaken."

En omdat alle mensen met blauwe ogen precies dezelfde mutatie hebben, zijn wetenschappers er wel over eens dat dit maar één oorzaak kan hebben: er is slechts één keer een gen gemuteerd dat resulteerde in blauwe ogen, en alle mensen die nu blauwe kijkers zijn hebben, in feite verre familie zijn van deze man of vrouw.
caveman
Helaas weten we voorlopig nog niet wie die persoon was. Afstammingsonderzoek wijst in de richting van de Baltische zee in Noord-Oost Europa als waarschijnlijke plek waar deze persoon leefde. Maar of er nog een stoffelijk overschot van deze persoon is valt zeer te betwijfelen, dus echt iets te onderzoeken aan het lichaam valt er helaas niet meer.
Maar kijk je vrienden en sommige beroemdheden nog maar eens in de ogen en denk dan: 'eigenlijk zijn wij familie!'
Een gekke gedachte, maar in feite klopt het wel!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten