Dood door zelfmoord: Europese Unie kost Britten 130 miljard euro in de komende vier jaar

Geen categoriedec 31 2015, 17:00
Het politieke debat wordt steeds heviger gevoerd in Groot-Brittannië, waar kiezers volgend jaar (in 2016 dus) zullen bepalen hoe de toekomst van hun land eruit zal zien: in of uit de Europese Unie.
Eén van de meest gepassioneerde EU-critici van Groot-Brittannië luistert naar de naam Nigel Farage. Farage is de leider van de UK Independence Party (UKIP) en recalcitrant lid van het Europees Parlement, waar hij eerst en vooral de schade van de EU aan Groot-Brittannië probeert te beperken. De afgelopen jaren is Farage bekend geworden in binnen- en buitenland omdat hij de EU op bijzonder uitgesproken wijze onder de loep neemt. Dat doet hij met humor, maar soms ook met beledigingen. Dat laatste heeft hem een persona non grata gemaakt in Brusselse kringen, maar betekent in mijn ogen eerst en vooral dat hij een echte held is.
Hoe dan ook, 2016 wordt het jaar waarin bekend werd of Farage's levenswerk al dan niet beloond wordt. Het is aan Britse kiezers om te bepalen wat er gebeurt. Ze kunnen Farage's leiding volgen en uit de EU stappen, maar ze kunnen ook doen wat Britse premier David Cameron wil: eerst nieuwe onderhandelingen met de EU om macht terug te nemen, en vervolgens voortgezet lidmaatschap. Volgens de laatste peilingen wordt het een spannende race: de uitkomst staat nog lang niet vast.
Geen wonder dus dat Farage buitengewoon blij was met dit artikel in de Britse krant de Express waarin gesteld wordt dat een voortgezet EU-lidmaatschap Groot-Brittannië in de komende vier jaar maar liefst 96 miljard pond of 130 miljard euro zal kosten:

BRITISH taxpayers have ploughed more than half a trillion pounds - an eye-watering £1 billion a month on average - into the European Union budget since we joined, figures showed yesterday - intensifying calls to get out of the bloc.

Zoals Farage vanochtend Twitterde:
https://twitter.com/Nigel_Farage/status/682507996644159489
Dat is natuurlijk een schokkend bedrag, maar het wordt nog erger. Sinds toetreding van Groot-Brittannië tot de Europese Economische Gemeenschap (EEG) in 1973 heeft het Europese project de Britse belastingbetaler namelijk maar liefst 503 miljard pond gekost. Dat komt neer op 685 miljard euro. Daar komt bij dat Matthew Elliott, de leider van de Vote Leave campagne (die zich inzet om Britten ervan te overtuigen dat ze tegen voortgezet lidmaatschap van de EU moeten stemmen), zegt dat de kosten de afgelopen jaren alleen maar hoger zijn geworden:

David Cameron promised to cut the EU budget yet we are handing more to Brussels every year. If we vote to leave we can spend this money on our priorities like the NHS, not EU bureaucrats.

Eurofielen -- zowel gepassioneerde EU-liefhebbers als Labour en de Lib-Dems, als de meer gematigde variant waarvan David Cameron de leider is - zullen de cijfers ongetwijfeld in diskrediet proberen te brengen door te stellen dat ze geen rekening houden met 'giften' van de EU aan Groot-Brittannië, maar dat is een onzinnig excuus. De EU besteedt weliswaar geld in Groot-Brittannië, maar de Britten hebben totaal geen inbreng wat betreft de zaken waar dat geld aan besteed wordt. De Britse prioriteiten doen er niet toe, de EU bepaalt welk bedrag waarheen weggaat.
Het spreekt voor zich dat Britten veel beter zélf kunnen bepalen waar ze wel en geen geld aan moeten besteden. De EU heeft daar niets mee te maken en is te ver verwijderd van de dagelijkse gang van zaken in Groot-Brittannië om die verantwoordelijkheid op zich te nemen. Farage en Elliott zullen dat ongetwijfeld uitleggen aan de Britse kiezers, waardoor een Brexit dichterbij komt dan ooit.
Overigens blijkt uit onderzoek van de PVV dat Nederland zich ook het leplazerus betaalt aan de Europese Unie. Ook voor ons is het op termijn veel voordeliger om uit de Unie te stappen en vervolgens vrijhandelsafspraken te maken met de rest van Europa.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten