Erdogan vergelijken met Gollum? Twee jaar celstraf!

Geen categoriedec 03 2015, 10:00
Een dokter die op z'n social media-accounts een plaatje deelde waarin hij Gollum vergeleek met Erdogan kan hem duur komen te staan. Het Turkse Openbaar Ministerie neemt de zaak hoog op.
Terwijl in de meeste Europese landen het af en toe bespotten van regeringsleiders al eeuwenlang een onderdeel is van de dagelijkse praktijk, heeft Turkije toch moeite met een fotocompilatie die een Turkse arts deelde. Te zien is hoe verschillende gezichten die de Turkse president trekt overeen zouden komen met gezichtsuitdrukking van het personage Gollum, een personage uit de Lord of the Rings-filmtrilogie en dat ook voorkomt in de eerste The Hobbit-film:
CVOf7jZWsAAHbKz.jpg large
Grappig? De Turkse autoriteiten vonden in ieder geval van niet. Een rechtbank moet nu bepalen hoe 'beledigend' de plaatjes zijn. Als ze inderdaad worden ervaren als een belediging van het Turkse staatshoofd, dan kan de deler ervan - Bilgin Çiftçi - voor maar liefst twee jaar achter de tralies verdwijnen.
Maar voordat het zover is, hebben de Turkse autoriteiten van heinde en verre 'Lord of the Rings'-experts moeten invliegen om te bepalen of dit plaatje dan ook wel Erdogan iemand objectief tegen de borst stuit. De verdediging heeft namelijk een interessante tactiek gekozen: zij beweren dat Gollum een "goed" personage is, waardoor een vergelijking met hem helemaal niet zo kwaad bedoeld hoeft te zijn:

Maar liefst vijf experts zijn ingeschakeld om te beoordelen of een Turkse arts president Erdogan heeft beledigd door een plaatje te delen waarin hij wordt vergeleken met Gollem. De rechter moest toegeven dat hij de film maar gedeeltelijk had gezien.

Ook Çiftçi werd aangeklaagd. Maar zijn advocaat wees de rechtbank op een probleempje: noch de openbaar aanklager, noch de opperrechter hadden de complete verfilming van In de Ban van de Ring gezien. Dat was wel een terecht punt, gaf de rechtbank toe. Vijf experts - twee academici, twee gedragswetenschappers en een mediadeskundige - moeten nu beoordelen of een vergelijking met Gollem daadwerkelijk een belediging is.

De zaak gaat binnenkort verder.
'Gollum' is een personage uit de Lord of the Rings dat aan zijn naam is gekomen door het feit dat hij al hoestend vaak dit geluid maakte. Eigenlijk heette hij 'Smeagol' en was hij van oorsprong een Hobbit. Hij is echter honderden jaren oud geworden doordat hij lang in het bezit was van 'The One Ring': een sieraad dat de eigenaar ervan eeuwig leven schenkt zolang hij het voorwerp in het bezit heeft.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten