Erop of eronder voor Jeremy Corbyn in parlementsverkiezing in Oldham

Geen categoriedec 03 2015, 12:00
De radicaal-linkse Labour-leider Jeremy Corbyn kan wel eens een hele lastige dag gaan krijgen.
Nog geen dag nadat het Britse parlement met een overweldigende meerderheid van 397 tegen 223 besloot om ook te gaan bombarderen in Syrië, lijkt Labour-leider Jeremy Corbyn opnieuw een bloedneus op te gaan lopen. Gisteravond stemde het parlement - en zelfs 66 van zijn eigen fractieleden - tegen zijn klemmende advies in voor een nadrukkelijkere rol in de strijd tegen ISIS. Zijn eigen woordvoerder van buitenlandse zaken Hillary Benn was de man van de avond die eloquent als geen ander de noodzaak van de strijd kon blootleggen.
Maar vandaag is het woord aan de kiezer. In het kiesdistrict Oldham West & Royton - in Noord-Engeland, wat wordt beschouwd als hondstrouw Labour-gebied - overleed vorige maand Corbyns fractiegenoot Michael Meacher. En dus moet voor de aankomende 4,5 jaar een plaatsvervanger ingestemd worden. Als het aan de socialistische partij lig, wordt dat het populaire raadslid Jim McMahon.
Momenteel verwacht iedereen dat UKIP daar een gigantische winst kan boeken:

In the former centre of the UK’s cotton spinning industry, Labour are hanging on by a thread. Under threat from UKIP in an area that has been Labour since 1945, Jeremy Corbyn’s election as party leader will see the late Michael Meacher’s 13,000 majority all but wiped out.

Labour have been accused of running “a one-party state in the area” and council boss and candidate Jim McMahon has taken plenty of flak as the “local candidate”.

En mocht dat ook gebeuren, dan betekent dat slecht nieuws voor Jeremy Corbyn. Een oppositiepartij zou relatief eenvoudig moeten kunnen blijven vasthouden aan een zetel als 'Oldham West & Royton die geldt als 'veilig'. Maar als dat in dit geval niet gebeurt, of in onvoldoende mate, zijn de rapen gaar:

Even if they scrape home by a couple of thousand votes it is clear that Corbyn is voter repellent in Labour’s heartland – let alone the rest of the country.

Former Labour supporters are turning to Nigel Farage’s UKIP. Instead of dismissing these angry voters as “rejects”, alarm bells should be ringing in Labour HQ.

Deze week heeft dus de potentie om de slechtste week tot dusverre te worden in het nog steeds jonge, maar omstreden partijleiderschap van Jeremy Corbyn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten