Eten 150 jaar over de houdbaarheidsdatum? Dan is het nog prima te eten!

Geen categoriedec 20 2015, 20:00
Dat je eten niet meteen hoeft weg te gooien als het over de datum is, bewijst deze ontdekking wel.
Gooi jij eten ook meteen weg als de houdsbaarheidsdatum verstreken is? Dan moet je dit verhaal over een bijzondere ontdekking uit de jaren '80 eens lezen.
Het is het jaar 1856 als in de Verenigde Staten, die dan nog maar 80 jaar bestaan, een stoomboot vertrekt. Het is een raderboot, zo een die je veel aantrof op rivieren als de Mississippi. Zo één dus:
[caption id="attachment_127450" align="aligncenter" width="700"]Boot_3 Foto: Arabia Steamboat Museum[/caption]
Oké, de afbeelding verklapt het al een beetje: het liep niet goed af met de boot. Op de bewuste dag vertrok het schip, de Arabia, met haar bemanning en wat passagiers op weg naar verschillende dorpen langs de rivier de Missouri, om daar goederen af te leveren. Het ging om vanalles en nog wat: voedsel, medicijnen en zelfs porselein. Maar al dat heeft mooie spul is nooit in handen gekomen van de rechtmatige eigenaars, want de boot kwam door een ongeluk op de bodem van de rivier terecht. Geen zorgen, iedereen overleefde het ongeluk. Iedereen, op één ezel na, en alleen maar omdat die vastgebonden was aan het dek van het schip.
Meer dan 100 jaar later is de loop van de rivier aardig veranderd en ligt de boot niet meer in het water, maar onder een akker. Een boer vindt overblijfselen van het vaartuig, waarna er een grootschalig onderzoek werd opgezet. Na het nodige graafwerk was de akker van de man veranderd in een gapend gat:
[caption id="attachment_127451" align="aligncenter" width="700"]De opgravingen op de akker. Foto: Arabia Steamboat Museum De opgravingen op de akker. Foto: Arabia Steamboat Museum[/caption]
Er lijkt op het eerste gezicht weinig van over te zijn, maar vooral de vracht van het schip bleek nog in uitstekende staat te zijn. Het porselein was niet eens gebroken, en het eten dat aan boord was geweest zag er nog uitstekend uit. Er werden veel flessen met groente op zuur, zogenaamde pickles, gevonden. Die zagen er zo nog smakelijk uit dat één van de onderzoekers besloot om een fles te openen en gewoon een hapje te nemen. Je zou misschien verwachten dat hij spontaan dood neerviel of binnen de kortste keren een dringend toiletbezoek moest plegen, maar niets bleek minder waar. De man noemde de groente "heerlijk". Het smaakte alsof het net was ingeblikt! Nouja, ingeflest.
Hoe was dit mogelijk? De onderzoekers hadden wel een verklaring. Dat het op zuur in een dichte fles stond hielp, maar was niet genoeg om het meer dan een eeuw goed te houden. Wat het echt had gedaan was dat de boot zo diep onder de grond had gelegen, waar er geen klein beetje lucht bij het voedsel kon komen.
Inmiddels zijn alle gevonden spullen te bezichtigen in een museum in de regio, het Arabia Steamboat Museum. En voor wie benieuwd is: de botten van de onfortuinlijke ezel zijn er ook te zien.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten