Extreem-rechts Oekraïne heeft gestolen Nederlandse schilderijen... en wil geld zien

Geen categoriedec 07 2015, 15:00
Er is iets heel merkwaardigs aan de hand in Oekraïne. Hoewel West-Europa dat land steunt en ervoor zorgt dat Oekraïne niet helemaal veroverd wordt door Rusland, is de liefde blijkbaar niet wederzijds.
Uit een grootschalig, internationaal onderzoek blijkt namelijk dat prominente leden van extreem-rechts in Oekraïne gestolen Nederlandse schilderijen in hun bezit hebben... en geld eisen alvorens ze terug te geven.
Het gaat om in januari 2005 geroofde schilderijen uit het Westfries Museum in Hoorn.
Volgens De Telegraaf wordt de oerhollandse kunst daar gebruikt in een schimmig politiek steekspel:

De 24 schilderijen die sindsdien vermist worden, bevinden zich bij een ultranationalistische gevechtsmilitie in Oekraïne. Op de achtergrond figureren volgens Nederlandse roofkunstonderzoekers Arthur Brand en Alex Omhoff leden van de Oekraïense geheime dienst en extreemrechtse toppolitici.

Museumdirecteur Ad Geerdink wilde het op diplomatieke wijze oplossen, maar het heeft er alle schijn van dat dit niet gebeurt. "Onze collectie is in handen van corrupte personen, tot diep in de Oekraïense politieke top," zegt hij. "Zij weigeren de doeken terug te geven en willen maar één ding: grof geld verdienen ten koste van ons cultureel erfgoed."
De Oekraïense regering is hiervan op de hoogte, maar probeert het met de mantel der liefde te bedekken. Door inzet van goede journalisten en het museum zelf is die stilte nu doorbroken.
Eén van de journalisten die hiervan op de hoogte is en er onderzoek naar verrichtte is de Amerikaan Michael Yon. Hij schrijft op zijn blog. De titel van zijn stuk is keihard: "U.S. and others working with nazis dealing stolen art." Met andere woorden: "Amerika en andere landen werken met nazi's die in gestolen kunst handelen."
De belangrijkste man achter de diefstal en de handel is Oleh Tyahnybok, een lid van extreem-rechts in Oekraïne. Hier laat hij zien wat zijn politieke denkbeelden zijn:
image3-2
Dat is inderdaad het nazi-saluut, hoewel met de linker- in plaats van de rechterhand.
Ongelooflijk genoeg wordt deze man met respect behandelt door internationale leiders, waaronder de Amerikaanse vice-president Joe Biden:
image2-2
En met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier, zijn Canadese ambtgenoot John Baird, zijn andere ambtgenoot uit Amerika John Kerry, en de Amerikaanse senator John McCain:
populaire jongen
john mccain
John Kerry
ongelooflijk
Volgens Yon is dat nog niet eens het hele verhaal. Veel van de kunst is namelijk zwaar beschadigd door de Oekraïense dieven. Hij concludeert dan ook dat de kosten van de restauratie en de geëiste prijs op een waar fortuin neerkomen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten