Laat je niet bedotten: de 5 grootste oplichters aller tijden!

Geen categoriedec 25 2015, 8:00
Oplichting is van alle tijden, maar deze 5 personen hebben het wel erg bont gemaakt, en staan daarom tegenwoordig te boek als oplichters. Dit zijn ze, de oplichters aller oplichters:

5) Lance Armstrong

De man die lange tijd de hele wereld bedotte, er in 2013 toch echt bij was. De succesvolle wielrenner brak record na record, maar bleek dit uiteindelijk niet zozeer aan zijn uithoudingsvermogen, maar aan zijn dopinggebruik te danken te hebben. Jarenlang bleef hij de geruchten die om hem heen speelden ontkennen, maar tijdens een interview met Oprah kon hij het niet langer voor zich houden. Het was allemaal "een grote leugen" geweest die hij steeds heeft zitten herhalen. Bij zou al in de jaren '90 zijn begonnen met het gebruik van epo, dat volgens hem toen door "vrijwel iedereen" werd gebruikt. Na zijn onthulling zijn zijn titels afgenomen en is hij met lege handen afgebleven. En laten we eerlijk zijn: uiteindelijk hield hij toch vooral zichzelf voor de gek.

4) Charles Ponzi

Ponzi zelf is al geruime tijd onder de zoden, maar zijn naam leeft nog voort, hetzij op een niet al te positieve manier. Deze Italiaan emigreerde begin 20ste eeuw naar de Verenigde Staten, waar hij verschillende banen had die allemaal slecht afliepen: zo werd hij betrapt op het stelen van wisselgeld en ging de bank waar hij werkte failliet. Uiteindelijk ontwikkelde hij het piramidespel, dat ook wel bekend staat als het 'Ponzi scheme'. Hij maakte zijn investeerders wijs dat hij een zeer lucratieve investering had gevonden die hen in 45 dagen 50% rijker kon maken. Ponzi betaalde dit ook daadwerkelijk, maar niet uit geld dat hij zelf weer had geïnvesteerd: hij betaalde het geld vanuit de bedragen die investeerders hem gaven. Dit werkte in het begin erg goed, en hij hield er een luxueuze levensstijl op na. De schuld van zijn onderneming werd hierdoor echt wel steeds groter. Uiteindelijk stelden de Amerikaanse authoriteiten een onderzoek in naar zijn activiteiten, waarna hij werd veroordeeld voor oplichting. De piramide was ingestort, en Ponzi bleef na het uitzitten van zijn straf met niets achter. In totaal heeft hij zo'n 220 miljoen verdiend.

3) Han van Meegeren

Deze oplichter is een echte meesteroplichter te noemen, zowel letterlijk als figuurlijk. Hij staat bekend om zijn uitstekend vervalsingen van schilderijen van onder andere Vermeer. Hij had een passie voor de schilderkunst, maar kreeg daar in zijn vroege jeugd nauwelijks erkenning voor. Zijn vader eiste dat hij een echte baan zou zoeken, en critici maakten hem belachelijk omdat hij in een stijl zou schilderen die eeuwen geleden populair was geweest. Zijn eigen werk sloeg hierdoor nooit aan. Hij was echter wel een erg goede schilder, waardoor hij besloot om bestaand werk van oude meesters te vervalsen. Met succes: zijn werk was zó gelijkend dat zelfs de beste kunstexperts zijn werk niet van echt konden onderscheiden. Hij genoot succes, maar kwam na de Tweede Wereldoorlog uiteindelijk in het nauw. Één van zijn werken werd tijdens de oorlog door de bezetter meegenomen. Toen men erna de herkomst van het werk niet kon verklaren, werd Van Meegeren gezien als collaborateur. Uiteindelijk heeft hij moeten toegeven dat hij het werk zelf had gemaakt: op vervalsing stond immers 'maar' twee jaar, en op collaboratie levenslang of zelfs de doodstraf.

2) Frank William Abagnale Jr.

Ook Abagnale wist zich op slimme manieren geld eigen te maken dat hem eigenlijk niet toebehoorde. Hij begon al vrij vroeg met het frauderen met cheques, die hij inde zonder dat deze gedekt waren. Hiervoor opende hij telkens onder verschillende identiteiten rekeningen bij verschillende banken. Later besloot hij de cheques zelf gewoon te vervalsen, en deze in 25 verschillende landen te innen. Hiervoor deed hij zich voor als een piloot van Pan Am, zodat hij gratis met vluchten mee kon vliegen, wat destijds nog kon. Dit zou hem miljoenen hebben opgeleverd. Later deed hij zich voor als een kinderarts, terwijl hij hiervoor nooit gestudeerd had. Uiteindelijk kwam zijn zwendel aan het licht en werd hij veroordeeld. Opmerkelijk is dat hij na zijn straf besloot om zijn expertise in te zetten voor het goede: hij is op dit moment de eigenaar van een succesvol fraudepreventiebedrijf. In 2002 werd er zelfs een film over zijn leven gemaakt, 'Catch me if you can'.

1) Bernard Madoff

Ongetwijfeld de grootste en wellicht bekendste zwendelaar aller tijden is Bernard Madoff. De cijfers spreken boekdelen: met zijn oplichterspraktijken zijn in totaal zo'n 65 miljard dollar gemoeid geweest. Hij zette het werk van zijn collega-oplichter Ponzi voort, met zijn eigen piramidespel. Dit heeft hij maar liefst 48 jaar volgehouden: van 1960 tot 2008, toen hij gearresteerd werd. Hij lokte investeers naar zijn investeringsbedrijf, Bernard L. Madoff Investment Securities. Hij heeft het waarschijnlijk zo lang uitgehouden omdat hij het eerst klein hield: hij keerde meestal 'maar' zo'n 10% aan rendement uit, wat een stuk minder is dan Ponzi deed. Toch liep ook hij uiteindelijk tegen de lamp, toen duidelijk werd hoeveel geld hij wel niet had verduisterd met zijn opzet. Hij werd veroordeeld en zit zijn straf uit. Hoe lang? 150 jaar.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten