Lokale verkiezingen in Frankrijk: het land siddert en beeft voor Marine Le Pen en haar Front National

Geen categoriedec 06 2015, 13:00
Vandaag mogen 44 miljoen Fransen naar de stembus. De twee grote partijen van het land - de PS en LR - houden hun adem in en hopen dat Marine Le Pen niet al teveel winst boekt.
Marine Le Pen is het middelpunt van de aandacht tijdens de regionale verkiezingen van Frankrijk. Het land is verdeeld in 27 regio's (min of meer te vergelijken met onze provincies), en de volksvertegenwoordigende organen daarvan worden vandaag gekozen. Althans: vandaag is de eerste ronde.
Peilingen geven aan dat deze eerste ronde waarschijnlijk een enorme winst zullen betekenen voor het nationalistische Front National van Marine Le Pen:

Alle ogen zullen vooral zijn gericht op het Front National. In de opiniepeilingen gaat de anti-Europese en nationalistische partij van Marine Le Pen aan kop in deze eerste ronde, gevolgd door de centrumrechtse coalitie rond oud-president Nicolas Sarkozy. De linkse coalitie komt op 22 procent.

Dat de linkse coalitie - waaronder ook de partij Parti Socialiste van de regerende president Hollande - zo laag scoort is opmerkelijk. Frankrijk is nog steeds aan het herstellen van de terreuraanvallen van vorige maand. Normaalgesproken zie je dan een zogeheten 'rally around the flag'-effect: een tijdelijke opleving van populariteit voor de huidige leider, nadat het land is getroffen door een grote ramp. In Frankrijk zie je dat effect totaal niet.
Volgende week zal ook de tweede ronde worden gehouden. Daar gaan Les Republicains aan de leiding, de nieuwe partij van oud-president Sarkozy:

De peilingen geven overigens ook aan dat de tweede ronde, over een week, een iets andere uitkomst zal hebben. Dan zal centrumrechts als sterkste uit de bus komen en het FN als tweede.

Het lijkt er dus op dat Frankrijk de komende jaren een ruk naar rechts zal maken onder leiding van Le Pen en Sarkozy. Aangezien socialist Hollande's regeertermijn nog loopt tot mei 2017, kan dat een hoop politiek vuurwerk gaan opleveren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten