Massale hack VTech: gegevens 125.000 Nederlandse kinderen liggen op straat

Geen categoriedec 02 2015, 11:00
Het Algemeen Dagblad bericht dat er bij de hack van VTech ook gegevens zijn gestolen van 125.000 Nederlandse kinderen.
Volgens het Chinese bedrijf zelf gaat het om de naam, het geslacht en de geboortedatum van kinderen én accountgegevens van ruim 100.000 Nederlandse ouders. Dit betekent dat informatie als de naam, het e-mailadres en het IP-adres, en het wachtwoord van die ouders nu op straat ligt.

VTech maakt onder meer tablets en smartphones voor kinderen. De hacker zou ook foto's, audio-opnames en chatgesprekken tussen kinderen en hun ouders hebben buitgemaakt, meldt Tweakers. Het bedrijf onderzoekt dit nog. Het zegt er wel bij dat die informatie in principe versleuteld moet zijn. Volgens het bedrijf is er geen creditcardinformatie gestolen.

Dat laatste is natuurlijk goed nieuws, maar je vraagt je af of ouders daar echt blij mee zullen zijn. Een creditcard kan immers gemakkelijk geblokkeerd worden. Het is veel serieuzer en beangstigender dat iemand je privéfilms en foto's kan bekijken. Dat is immers materiaal dat alleen bestemd is voor het gezin, niet voor buitenstaanders.
Volgens experts is het 't op vier na grootste hack ooit. Er zou meer dan 190GB aan data zijn ingezameld, waaronder eerder genoemde video's en foto's.
Ondertussen heeft de hacker al van zich laten horen. Hij zegt in een message op Motherboard dat hij VTech alleen maar hackte om aan te tonen hoe gemakkelijk het was. "Het maakt me ziek dat ik in staat was om dit allemaal te bemachtigen."
En het maakt de slachtoffers van zijn hackactie ongetwijfeld nog veel zieker.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten