Peilingen: PVV blijft onverminderd bovenaan staan, maar Geert Wilders is niet de populairste politicus…

wildbuma
Foto: Screenshot EenVandaag / AVROTROS

Ook deze week doet Geert Wilders’ PVV weer uitstekende zaken in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. Maar één eer gaat aan Wilders’ neus voorbij..

De PVV blijft deze week onverminderd populair en met afstand de grootste partij van Nederland. Evenals vorige week mag Wilders’ politieke partij 39 virtuele zetels bijschrijven. Dat zijn er maar liefst 19 meer dan de VVD – de nummer twee in de peiling. In totaal hebben de liberalen er dus 20. Op een kleine afstand volgt vervolgens het CDA, met 19 zetels:

peiling6-12De vluchtelingencrisis en de aanslagen in Parijs van vorige week blijven de komende tijd ook nog wel even het politieke sentiment domineren. En zolang dat het geval is, blijft de PVV hoog scoren.

Eén peiling wordt overigens niet gewonnen door Geert Wilders, en dat is de lijst met rapportcijfers voor fractievoorzitters. Ten opzichte van een jaar geleden verbetert de PVV-leider zijn score wel – van 3,9 naar 4,3 – maar dat is niet genoeg om ook die peiling als winst te kunnen claimen. Wilders moet GroenLinks-leider Jesse Klaver (4,4), SP-roerganger Emile Roemer (4,6) en CDA-voorganger Sybrand Buma 4,8 allemaal voor zich dulden. Wilders valt dus buiten het podium:

buma6-12

Wel is – gemeten onder alleen de eigen aanhangers – Wilders wel verreweg het populairst: van PVV-kiezers krijgt hij een 8,5. Dat is niet alleen maar dan de 8,0 van vorig jaar, maar ook ruimschoots genoeg om de 7,5 die CDA’ers Buma toebedelen voor te blijven.

De grootste verliezer van het jaar is trouwens Pechtold. Vorig jaar kreeg de D66-leider nog een 4,5 van Nederland, en nu een 4,1. Ook bij z’n eigen achterban is z’n populariteit dalende: Pechtold duikelde daar van een 7,2 naar een 6,4.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reageer

26 reacties

 1.   

  CU en SGP komen in de ogen van hun toch wel zeer honkvaste kiezers en achterban
  toch niet hard genoeg op voor hun geloofsgenoten. Die voelen bij wijze van spreken het scherpe mes van de Islam al op de keel. Maar hun leiders willen er nog niets van weten.
  Gert-Jan Segers, de nieuwe voortrekker van de CU is zo’n weg kijker.
  Zo’n man die de andere wang toekeert. Daar schiet je niets mee op Gert-Jan, de beuk moet er in, anders lig je straks bloedend op de grond, net als die toevallige voorbijgangers in de Londense metro.

 2.   

  De PVV heeft een stabiele achterban die zich niet door de anti-Wilders media van de wijs laat brengen.

  Ook blijkt iedere keer weer dat Geert Wilders gelijk krijgt.

  Wilders zegt iets en word verketterd door de media….maar later zeggen andere politici hetzelfde en praten hem na. (vooral rond verkiezingstijd)

  Het feit dat de PVV na zoveel media hetze en demonisering door de media nog steeds sterk staat zegt is een prestatie op zichzelf.

  1.   

   In de de laatste vier verkiezingen bleek de aanhang van de PVV stabiel dalend, Wilders verloor die allemaal.
   De kans is groot dat hij bij de volgende verkiezingen opnieuw gaat verliezen. Eén reden wordt in het artikel aangegeven: de man is persoonlijk impopulair en hij radicaliseert steeds verder tot een enfant terrible.
   De tweede reden is zijn politieke irrelevantie. Wilders roept wel maar levert niet en heeft politiek ook niets te bieden.
   De kiezer is niet gek.

   1.   

    Ach, ach, Spleentje Brouwenstein, hoe herkenbaar. In alles nog steeds geen sikkepit veranderd. Bromsnor is 100 % right.

 3.   

  Gisteravond hebben we Sinterklaas gevierd met de familie. Dan komen de schoonzonen ook mee, de kleinkinderen is voor mij voldoende maar voor de lieve vrede doe je maar of dat gefeest de hele aanhang ook gezellig is.

  De ene schoonzoon zei onder het gourmetten:
  “Als ik Rutte hoor in de tweede kamer denk ik: ‘mooie woorden’, maar ik hoor nog niet het begin van een analyse. En zonder analyse geen oplossing.
  En wat Wilders doet, bewust olie op het vuur gooien, is totaal onverantwoord. Het is gevaarlijk om mensen systematisch weg te zetten met buitengewoon denigrerende bewoordingen. Dat heeft de geschiedenis ons geleerd. Kijk naar wat er in Bosnië gebeurde of in Rwanda.”

  Daarop zei de andere schoonzoon:
  “Als de juiste man komt ben ik echt bang voor dit land”.

  Die druiloren denken dat ze de wijsheid in pacht hebben en hun schoonvader kunnen wegzetten als een sociaal wat zwakke man die uit onmacht op de PVV stemt.

  1.   

   Ik heb de indruk, beste Daniel, dat uw dochters de belangrijkste waarden en normen van u hebben weten op te pikken. Dat leidt dan altijd tot een verstandige partnerkeuze.

  2.   

   Gourmetten…….whoehahahahahaha…..ben je dan een sukkel…….

   1.   

    De vrachtwagenbestuurskundige Terzo kijkt neer op de voedingsgewoonten van het gewone volk. De elite prikt het vorkje op een verfijndere wijze.

  3.   

   @ daniel
   Ik ben benieuwd naar uw antwoord op de opmerkingen van uw schoonzonen

 4.   

  VVD MIN 21
  PvdA MIN 28
  PVV PLUS 24. Dat telt
  Zijn achterban geeft Wilders een 8,5. Dat telt.

  1.   

   Gekukkig betreft die achterban van de PVV een kleine minderheid van het Nederlandse volk.

   1.   

    Vandaar natuurlijk die commotie van je bij elk positief nieuws betreffende de PVV en de heer Wilders, flapdrol.

   2.   

    Ja @Spleen er wachten jou moeilijke tijden, daarom wordt het voor jou tijd om een partij bloeddruk verlagende pillen te kopen. Ik maak alvast een fles champagne open.

   3.   

    Gelukkig de achterban van de andere partijen nog kleinere minderheden. Of had u dat nog niet zo bekeken met uw bevooroordeelde zieke geest?

    Immers we weten al langer dan vandaag dat veel mensen in de achterban van die kleinere minderheden het met heel veel punten eens zijn. En zij zich nog druk maken om de toon, en niet de boodschap.

 5.   

  De prestaties van deze regering en de bevriende oppositie:
  1. Nog meer geld naar Griekenland;
  2. Open grenzen voor asielzoekers;
  3. Toename zorgkosten voor iedereen;
  4. Geen referenda;
  5. Geen daling van de werkeloosheid;
  6. Meer dan 100.000 arbeidsmigranten;
  7. Geen 1000 euro meer, maar 500 minder;
  8. Associatieverdrag met Ukraine;
  9. Doorgaande gesprekken met Turkije;
  10. Visumvrij reizen voor Turken;
  11. Verhoging accijnzen en leges;
  12. Uitholling zorg voor ouderen.
  13. Uitholling pensioenen (10%$ koopkrachtverlies).
  Waar gaat u op stemmen?
  En @Spleen op wie ga jij stemmen ?

  1.   

   IDD! Feitelijk is het niet te begrijpen dat er nog steeds mensen zijn die trappen in de leugens en het bedrog van de reguliere partijen.
   Ze zien niet dat ze zichzelf maar veel erger nog, hun kinderen en kleinkinderen opschepen met een vreselijk lot!
   Vaak vraag ik me af hoe het mogelijk is dat er toch nog steeds zoveel mensen zijn die de wreklijkheid en waarheid niet willen zien, zelfs niet kunnen zien, omdat ze volledig onder een soort hypnotische invloed zijn van bedriegelijke politici of hun eigen vertekende wereldbeeld. Is het idealisme? Dat hebben we heus allemaal maar je kan niet weg blijven kijken van de werkelijkheid. Dat is infantiel en onverantwoordelijk.

   Het wordt heel hard tijd dat we ons eigen lot in handen nemen en de onbegrijpelijke volksvertegenwoordigers, die we zg. zelfgekozen hebben maar die bedriegers blijken te zijn, afzetten! Wie je ook spreekt, niemand begrijpt waarom ze ons volk en land verraden, want dat is het en maar weinigen realiseren zich dat ze zelf de macht hebben en niet de corrupte politici.
   Je kop in het zand steken en je zelf bedriegen met de gedachte dat deze arrogante zg. leiders wel het beste met ons voor zullen hebben is een gevaarlijke manier van je eigen verantwoordelijkheid niet willen nemen!

   PS. Deze zg. populariteits poll is een onzinnige manier van appels en peren vergelijken. Als je ziet dat alle ‘leiders’ allemaal ongeveer dezelfde scores halen, tiende puntjes zijn de marge, is het feitelijk prachtig dat Wilders, want hij staat alleen tegenover de hele rest, dezelfde waardering oogst als alle anderen. Het feit dat hij onder zijn eigen kiezers enorm gewaardeerd wordt, het hoogst van allemaal, is meer tekenend!

   1.   

    Beste nick, als Wilders onder zijn kiezers zo hoog gewaardeerd wordt, hoe verklaar je dan dat hij de afgelopen vier verkiezingen alleen maar verloor?
    Of denk je dat het bij volgende verkiezingen helemaal anders gaat?

    1.   

     Hij verloor nauwelijks, Brouwenstein, slechts marginaal. En dat ondanks de enorme hetzes en leugens richting de man. Bij een normale behandeling van de media zou hij bij de door jouw genoemde verkiezingen royaal gewonnen hebben, helemaal eens met Brom. Je weet dit verdomde goed, dus get real!

     1.   

      Niek Verheyen erkent dat Wilders vier verkiezingen op rij verloor maar elke keer niet zo heel veel. Daar heeft hij gelijk in, de afkalving van de PVV gaat gestaag door maar op dit tempo blijven we er nog geruime tijd last van houden.

     2.   

      De factoren bashing/demonisering/framing/cordon-sanitaire/leugenachtigheid/et cetera van media en politiek er bij houden, Spleen Brouwenstein. Ik snap dat je deze o zo graag wegdenkt maar genoemde factoren hebben een enorme invloed op het resultaat. Voor Geert Wilders bestaat geen gelijk speelveld, integendeel.

      Ondanks dat zal de toenemend islamterreur en het EU falen steeds meer in zijn voordeel gaan spelen en hem absoluut fikse verkiezingswinsten gaan opleveren.

      Dus geniet er nog maar even van……………………..

    2.   

     Waar haalt u het vandaan dat hij de laatste vier verkiezingen verloor. Ja de laatste verkiezingen is er ingeleverd, omdat een stem op het VVD de PVDA buiten de regering zou laten, de strategische stem is vervolgens verraden door direct met de PVDA een regering te vormen, terwijl de belofte van het niet doen de stemmen heeft opgeleverd.

     De verkiengen ervoor is er exact hetzelfde aan stemmen opgehaald dan de Europese verkiezingen die er voor werden gehaald. Die eerste Europese verkiezingen van de PVV hebben een geweldige winst opgeleverd, echter door de de toebedeling van een extra zetel lijkt het alsof de laatste verkiezing er in is geleverd, terwijl in feite het aantal behaalde zetels exact hetzelfde is gebleven.

     En dan de vorige landelijke verkiezingen, op de laatste verkiezing na waar stemmen zijn verloren door die leugenachtige VVD belofte is er telkens grof meer aan stemmen binnen gehaald dan werd voorspeld. Dacht men bij de allereerste verkiezingen dat de PVV er a vier zetels zou halen werden dat er negen, bij de tweede landelijke verkiezingen riepen de polls in koor dat het er ongeveer 16 a 17 zouden worden en werden het er 21.

     Beste @Spleen u bent een voorspelbaar leugenachtig persoon, maar al zijn uw leugens nog zo snel de waarheid heeft u allang achterhaald.

   2.   

    “Het wordt heel hard tijd dat we ons eigen lot in handen nemen en de onbegrijpelijke volksvertegenwoordigers, die we zg. zelfgekozen hebben maar die bedriegers blijken te zijn, afzetten

    Ik begrijp de wens, beste nick, maar in een democratie lijkt het me toch het beste als we volksvertegenwoordigers via verkiezingen afzetten. Voor zover ik weet verlopen de verkiezingen in Nederland vrij en zonder problemen. Het volk kan subiet besluiten allemaal op Gigantische Geurt te stemmen en dan zijn ze in één keer van als die linkse uitvreters af. Als het volk dat werkelijk wil hebben we daar geen rechtse coup voor nodig.

    Probleem is mogelijk wel, beste nick, dat de overgrote meerderheid helemaal geen extreem-rechte meerderheid wil voor de PVV en het wel best vindt met die fatsoenlijke partijen die hier de dienst uitmaken. Ik ben dat met het volk eens.

    Je behoort wellicht tot een kleine minderheid, nick, en dat moet best wel lullig voelen.

    1.   

     Wat klets je toch dom en met de wind mee. Je mening heeft geen fundament, het is een ingegeven, vastgeroest vooroordeel, de PVV is alles behalve extreem rechts. Maar ja, het is water naar de zee dragen met zulke hopeloos getroubleerde types

     En ik vermoed dat ik totaal niet tot een minderheid behoor, het verschil is alleen dat ik wel voor mijn mening uit durf te komen en dat velen daar nog niet aan toe zijn. Nog steeds geïndoctrineerd en angstig wegkijkend, niet willen weten, maar dat houd op een dag op.
     Ik voel me dan ook in het geheel niet lullig maar integendeel, zeker van mijn mijn standpunten die aan de goede kant van de geschiedenis zullen blijken te staan, die voorspelling kan ik met een gerust hart, nu al doen. Wel voel ik me vaak machteloos en soms hopeloos maar ik wil en moet blijven hopen en vertrouwen in het verstand van de bevolking, al is dat soms niet gemakkelijk.

  2.   

   Die “Open grenzen voor asielzoekers” zijn niet de schuld van onze regering maar van de houders van de Schengen-buitengrenzen die die grenzen niet dicht houden én de instromers niet registreren.

 6.   

  Het enige echt opmerkelijke van dit bericht is de afname van de populariteit van Pechtold.

 7.   

  Ik hoef geen populaire politicus als premier. Ik wel alleen een politicus die doorpakt en niet lult maar poetst. We hebben ze allemaal voorbij zien komen. Nu mag Wilders het doen. Slechter is uitgesloten. Wie weet, valt hij nog reuze mee.

Like nu onze nieuwe pagina voor nieuws en opinie!