Razend populair in China: spuitbussen met 'frisse berglucht'

Geen categoriedec 16 2015, 18:58
De dure spuitbussen zijn niet aan te slepen in China.
Soms worden mensen stinkend rijk met een ogenschijnlijk eenvoudig idee. De twee Canadezen Moses Lam en Troy Paquette lijken hard op weg in die richting, want in China zijn hun spuitbussen met frisse lucht razend populair.
Het begon allemaal een jaar geleden. De twee zetten een zak lucht op Ebay, de Amerikaanse versie van Marktplaats. Binnen de kortste keren was de zak verkocht – voor één euro. Niet bepaald het begin van een miljoenenbedrijf, zou je zeggen. Maar het duo was juist geïnspireerd door het feit dat de lucht zó snel verkocht was. Dat moesten ze nogmaals proberen.
En ja hoor. De tweede zak lucht verkochten ze voor maar liefst honderd euro. Dat begon er meer op te lijken. De Canadese vrienden besloten om een bedrijf te starten dat precies dat deed: het verkopen van frisse lucht.
Inmiddels is Vitality Air een enorme hit onder Chinezen. De inwoners van het Aziatische land worden geplaagd door grote hoeveelheden smog en stof, vooral in de steden. Een spuitbus met frisse lucht is dus meer dan welkom voor Chinezen die af en toe eens een teug normale lucht willen ademen in plaats van een hap fijnstof hun longen in te zuigen.
De lucht in de spuitbussen komt uit de Rocky Mountains, het gebergte dat door Amerika en Canada loopt. Hoe de zuivere berglucht in de verpakking terechtkomt, houden de oprichters angstvallig geheim. Wel willen ze kwijt dat ze zeker niet alleen maar een beetje met hun handen staan te wuiven.
https://twitter.com/NinetyEagle/status/677059013398302720?ref_src=twsrc%5Etfw
Het verzamelen van de lucht in de bussen gaat handmatig, en volgens het duo is het nauwelijks te doen om aan de enorme vraag te beantwoorden. De eerste lading van 500 spuitbussen was binnen vier dagen uitverkocht, en dat is pas het begin: "Op dit moment zijn nog eens vierduizend stuks onderweg naar China, en de meeste daarvan zijn ook al verkocht", vertelt Lam.
Volgens Lam komen de spuitbussen vooral terecht bij vrouwen die het weggeven als cadeau, en bij verzorgingshuizen. En wat mag dat dan kosten? Behoorlijk wat. De goedkoopste spuitbus met frisse lucht kost omgerekend zo'n 17 euro, maar voor de luxere varianten ben je al gauw 30 euro kwijt. Niet voor iedereen weggelegd dus.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten