Saoedische vrouwen mochten gisteren voor het eerst stemmen. Dit is hoe Uber ervoor zorgde dat ze dat inderdaad konden doen

Geen categoriedec 13 2015, 17:00
Gisteren -- zaterdag dus -- was een ongelooflijk belangrijke dag voor vrouwen in Saoedi-Arabië. Voor de eerste keer ooit mochten zij namelijk stemmen.
Saoedische vrouwen mochten voor het eerst actief en passief meedoen: Ze konden zich kandidaat stellen én stemmen. Dat was voor het eerst in de geschiedenis van het bijzonder fundamentalistische islamitische koninkrijk.
Zoals je je ongetwijfeld kunt voorstellen waren veel vrouwen daar ontzettend blij mee. Helaas was er voor sommigen wel een probleem: ze konden niet allemaal naar de stembus komen.
Om daar iets aan te doen besloot Uber -- de wereldwijde app voor taxi's -- in te grijpen. De leiding van de app kondigde namelijk aan dat diens chauffeurs vrouwen gratis en voor niets naar de stembus zouden brengen. Op die manier kon niets hen ervan weerhouden om te gaan stemmen. Het is namelijk nog steeds illegaal in Saoedi-Arabië voor vrouwen om auto te rijden.
Saoedi-Arabië is het laatste land ter wereld waar vrouwen niet mochten stemmen. Datzelfde geldt weliswaar voor het Vaticaan, waar alleen mannelijke priesters mee kunnen doen aan de verkiezingen voor paus, maar dat is natuurlijk anders. Zo zijn er letterlijk geen vrouwelijke priesters. Het zal niemand verbazen dat er wél Saoedische vrouwen zijn.
De actie van Uber was behoorlijk succesvol. Er waren redelijk veel vrouwen die gebruik maakten van hun nieuw verworven recht. Dat bewezen ze door selfies van zichzelf te maken bij het stemhok, en die vervolgens op Internet te zetten.
Laten we hopen dat dit slechts het begin is van vrouwenemancipatie in Saoedi-Arabië. De eerste stap is gezet, nu moeten de tweede en derde stap ook gezet worden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten