Soms vakantie, dat lijkt vanzelfsprekend. Voor deze mensen tot voor kort echter niet

Geen categoriedec 20 2015, 15:00
Helaas is af en toe vakantie voor sommige mensen nog een luxe. Een actie van dit bedrijf veranderde dat een klein beetje.
Misschien ga je wel op vakantie met de feestdagen, of grijp je één van de komende weekenden aan om eens fijn je zomervakantie in te plannen. Veel mensen genieten van hun werk, maar de boog kan niet altijd gespannen staan: af en toe moet je er gewoon eens tussenuit. Of je dat nu doet door naar een ver oord te reizen, of juist een paar dagen zorgeloos thuis doorbrengt, het blijft heerlijk.
Om dat te kunnen doen zul je waarschijnlijk echter wel je zuurverdiende vakantiedagen moeten opnemen. Gelukkig weet je dat je gewoon doorbetaald krijgt als je daarvan gebruik maakt. Of niet? Voor ons in Nederland is dat heel normaal, maar in een land als China is daar bij vrijwel geen enkel bedrijf sprake van. Werken daar is gelukkig langzamerhand niet meer zo vreselijk als veel mensen zich voorstellen. Er is veel minder kinderarbeid dan tientallen jaren geleden (in China, in ieder geval) en de werkomstandigheden zijn verbeterd, vooral wat betreft veiligheid. En je mag best een paar dagen vrij nemen hoor, maar dan wel op eigen kosten. Dat gaat de baas natuurlijk niet voor je zitten betalen.
En hoewel daar ook wel weer wat in zit, betekent het dat Chinezen vaak ervoor kiezen om dan maar niet een paar dagen vrij te nemen. Dat is jammer, want velen van hen zijn naar de andere kant van het land getrokken op zoek naar een baan, en zouden graag hun familie weer eens bezoeken.
'Cards Against Humanity', een Amerikaans bedrijf dat, soms ludieke, kaarten produceert trok zich het lot van deze mensen aan. Ze laten hun kaarten namelijk produceren in China, bij een bedrijf dat volgens hen "uitstekende werkomstandigheden" heeft. Maar betaalde vakantiedagen, dat zit er ook voor die werknemers niet in. Om de kerstgedachte eer aan te doen besloot het kaartenbedrijf om de werknemers 'gedwongen' vakantie te geven. Omdat het Chinese bedrijf echter geen afspraken had voor vakanties, pakten ze het heel pragmatisch aan. Ze kochten een week lang 100% van de productiecapaciteit, en gaven de opdracht om daarmee "niets" te produceren. Het resultaat? De Chinese eigenaren kregen gewoon hun geld, en de werknemers konden een week lang wegblijven van hun werk.
Sommigen zullen de kans inderdaad aangrijpen om familie op het platteland te bezoeken, en anderen gaan gewoon een week uitrusten. Maar niet voordat ze Cards against Humanity op een toepasselijke manier hadden bedankt: ze stuurden een kaartje om hen te bedanken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten