Ze worden al honderden jaren bedreigd, maar deze walvissen vieren hun 160e verjaardag

Geen categoriedec 11 2015, 17:00
Wist jij a) dat walvissen zo oud kunnen worden en b) dat er nog walvissen leven die 160 jaar geleden bedreigd werden door de walvisvaart?
Ik niet. Dat is: tot ik dit artikel las op de website Adapt Network.
Geloof het of niet, maar er zijn walvissen die al rondzwommen op deze aarde toen het boek Moby Dick gepubliceerd was. Dat was in 1851. Dit betekent dat de walvissen in kwestie 164 jaar oud zijn - of ouder.
Voor zij die Moby Dick nooit gelezen hebben: het gaat over een witte (albino) walvis die Moby Dick genoemd wordt. Een walvisjager, Captain Ahab, is geobsedeerd met hem en doet er alles aan om hem te doden. Uiteindelijk loopt het verhaal in de ogen van de auteur goed af, maar dit betekent wel dat hele horden mensen omkomen.
In het boek wordt bijzonder veel aandacht besteed aan de details van de walvisvaart. Het belangrijkste wat je daarvan kan leren als lezer is dat het echt een manier van leven was voor duizenden en nog eens duizenden mensen. Er werden enorme aantallen walvissen gedood voor hun vet wat gebruikt kan worden voor olie.
Hoewel het begrijpelijk is dat die mensen dat werk deden - ze hadden nu eenmaal geen andere bron van inkomsten - was het effect op de walvispopulatie desastreus. Uiteindelijk waren er nog maar een paar over, waardoor de International Whaling Commission ingreep om ervoor te zorgen dat de laatste paar walvissen die er nog waren beschermd werden.
Het resultaat: de walvis is terug van bijna-weggeweest.
Dat is goed nieuws, maar het wordt nog beter. Uit wetenschappelijk onderzoek op walvissen blijkt namelijk dat er walvissen in leven zijn die geboren werden voor Moby Dick gepubliceerd werd. Dit betekent dat zij minimaal 164 jaar oud zijn.

What’s even more incredible is that some of these whales were hit by harpoons, at some point in their lives, and they’ve been carrying them around the ocean ever since. In fact, it’s partly thanks to these harpoons that researchers were able to age the whales. In collaboration with traditional Inupiat whalers (who are still allowed to sustainably hunt for survival), scientists used amino acids in the eyes of whales and harpoon fragments lodged in their carcasses to determine the age of these enormous animals.

Het gaat om drie walvissen die geïdentificeerd zijn, maar de kans is groot dat er nog veel meer hoogbejaarde walvissen zijn die het hoogtepunt van de walvisvaart meemaakten en het overleefden.
Hoewel er nog altijd veel werk verricht moet worden om walvissen nog beter te beschermen gaat het dus de goede kant op. Daar kunnen deze 3 enorm oude walvissen over getuigen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten