Aanslag Parijs werd in real-time gecoördineerd in België

Geen categoriejan 04 2016, 12:00
Onderzoekers geloven dat de terroristische aanslag in Parijs van vorig jaar live gecoördineerd werd door iemand in België. De aanslagplegers werden op de hoogte gehouden van alles via hun mobiele telefoons.
De Franse krant Le Monde heeft de mogelijkheid gekregen om maar liefst 6.000 documenten in te zien van de onderzoekers. Daaruit blijkt dat er hoogstwaarschijnlijk in ieder geval één terrorist in België zat die de boel coördineerde en de aanslagplegers vertelde wat ze moesten doen, waar en wanneer.
Uit de belgeschiedenis van de terroristen blijkt dat ze in contact stonden met minstens twee verschillende telefoonnummers in België toen ze hun massamoord pleegden. Ondertussen was de derde groep, die de aanval inzette op het Nationale Museum, in contact met de twee andere cellen die op andere plekken te keer gingen.
Screen Shot 2016-01-04 at 11.58.09
Eerder vonden onderzoekers een mobiele telefoon in een container bij het Bataclan theater. Op de telefoon werd het DNA gevonden van minstens twee van de betrokken terroristen. Daardoor waren onderzoekers in staat om uit te vogelen met wie zij contact hadden, zowel voor, tijdens, als mogelijk na de aanslag.
Om 21:42 uur stuurde één van de terroristen een smsje met de boodschap: "We zijn vetrokken, we gaan beginnen."
De zender was naar alle waarschijnlijkheid Salah Abdeslam, de enige terrorist in Parijs die de aanslagen overleefde en nog altijd op de vlucht is, hoewel er nu al maanden naar hem wordt gezocht.
Abdeslam
De gevonden informatie is bijzonder belangrijk omdat het de onderzoekers in staat stelt om te ontdekken wat er precies gebeurd is zij de vraag nu kunnen beantwoorden hoe de terroristen zoveel schade konden aanrichten. Daar komt bij dat het natuurlijk ook duidelijk maakt waarom Abdeslam kon verdwijnen: hij kreeg instructies vanuit België.
Tegelijkertijd moet dat ons ook ontzettend veel zorgen baren. Het betekent immers dat de terroristen beter voorbereid waren dan de meeste mensen dachten... en dat andere moslimextremisten in principe hetzelfde kunnen doen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten