Asielzoeker hangt zich op in Alphen aan den Rijn

Een trieste morgen in het Zuid-Hollandse Alphen aan den Rijn: een asielzoeker uit Irak heeft zelfmoord gepleegd door zichzelf op te hangen.

Een opbeurende situatie is anders: in Irak heeft een asielzoeker een einde aan z’n leven gemaakt door zichzelf te verhangen:

De jonge Irakese asielzoeker die zich zaterdagmiddag heeft opgehangen in het AZC in de Alphense gevangenis, heeft gehandeld uit wanhoop over zijn verblijf in Alphen aan den Rijn.

Dat zegt voorzitter Akram Shawki van Hoop voor Vluchtelingen. Deze stichting regelt onder andere taalles, kleding en ondersteuning bij de procedure voor de 1140 Alphense vluchtelingen. ,,De Irakees wilde terug naar zijn vaderland en ging daarmee naar het COA”, vertelt Shawki, die zich direct naar het AZC begaf toen hij hoorde van de zelfmoord.

De man wilde terugkeren naar Irak, maar de autoriteiten in Alphen konden hem niet helpen: ze zeiden dat zijn paspoort in Ter Apel lag. De man veronderstelde in de overtuiging dat hij z’n reisdocument kon ophalen aldaar, maar eenmaal in Ter Apel kreeg hij te horen dat ze hem ook niet konden helpen. De Irakees moest terugkeren naar het asielzoekerscentrum in Alphen, maar zag daar zo tegenop dat hij liever uit het leven stapte.

De situatie in het azc wordt dan ook omschreven als erbarmelijk:

“De Stichting stuurde afgelopen woensdag een brandbrief rond over de onhoudbare situatie in Alphen: heel veel mensen op een kluitje, de mensen krijgen geen cent, hebben niets te doen, het voedsel is ver onder de maat (brood waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken) en er heerst een regime dat vergelijkbaar is met dat in de gevangenis.”

Ook zouden de opzichters van de asielzoekers nog steeds gevangenisbewakers zijn, die de vluchtelingen behandelen als gedetineerden. Eén bewaarder is afkomstig uit Marokko en vertelde een broer van de Irakees die een einde aan z’n leven maakte dat hij nu in de hel is.

Wat mij betreft mag Nederland best een beetje minder asielzoekers opvangen, maar ongeacht het aantal dat we wél opvangen: we kunnen mensen best wel als mensen blijven behandelen. Hoe het azc in Alphen aan den Rijn omgaat met de vluchtelingen is beneden elke maat. Dit kan echt niet zo.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. Lieftinck

  Het lijkt er op dat er ook nog een ander verhaal is. De asielzoeker was homoseksueel en werd geplaatst tussen conservatieve moslims en leefde in angst:
  http://opiniez.com/2016/01/16/ik-spuug-op-het-coa-en-de-principes-en-de-regels/
  Al maanden wordt erop aangedrongen dat kwetsbare individuen (bijvoorbeeld LBHT’ers, maar ook christenen of “afvalligen”), die zich in de vluchtelingenstroom bevinden, apart worden opgevangen. COA, staatsecretaris Dijkhoff en allerlei andere Prinzipienreiter hebben dat geweigerd. De daders moesten maar worden aangepakt of overgeplaatst of uit de procedure gestoten, volgens deze luchtfietsers.

  En dan kom je hier aan, na een lange en gevaarlijke tocht. Aanmelding voor de procedure om asiel aan te vragen start in Ter Apel. Het COA deelt je verdomme in op een slaapzaal met zeven Arabische mannen, waarvan je weet dat die niet van jouw levensstijl gecharmeerd zijn. Je hoopt dat ze het niet door zullen hebben. Je doet geen oog dicht. Je bent doodsbang.

  1. V.K.

   -Te triest voor woorden Lieftinck.

   -Altijd maar weer dat draaien.

  2. Beukman

   @Lieftinck
   Ik wil best geloven dat de arme man homoseksueel was en wegens pesterijen zelfmoord heeft gepleegd. Het is echter wel goed om te beseffen dat het slechts giswerk is van de schrijver van het stuk waarnaar je refereert. Voor je het weet, slikt iedereen het voor zoete koek. Dus eerst feiten graag.

   1. V.K.

    -@ Beukman,

    -Terecht dat je zo je vraagtekens plaatst bij de huidige verblijfplaats van deze Jonge Irakees….De hel, da’s ook maar een aanname nietwaar.

  3. Beukman

   Tja. De man wilde terug naar zijn gezin in Irak. Zo heel homoseksueel zal hij dus niet geweest zijn. Dit zegt iets over de betrouwbaarheid van opiniez.com. Het laat ook zien hoe praatjes de wereld inkomen.

   http://nos.nl/artikel/2081054-kamervragen-na-zelfmoord-asielzoeker-in-alphen.html

 2. Ni28

  Nederland is ok geen paradijs zoals door mensensmokkelaars is voorgesteld. De verwachtingen liggen onterecht hoog en migranten trappen daar in met hun ongegrond hoop. De sterken gaan radicaliseren en de zwakkeren grijpen naar wanhopige maatregelen.

 3. Geah

  Jeetje wat sneu dat hij zelfmoord heeft gepleegd….terwijl hij wist dat zelfmoord plegen een enkeltje HEL betekent in de Koran…. Om deze zelfmoorden onder de mannelijke vluchtelingen te voorkomen stel ik voor om alle mannelijke vluchtelingen (en vooral die dobbernegers, want zij komen uit een veilig land) weer terug te verkassen naar hun oorspronkelijke gebieden….dan hebben wij hun zelfmoord niet op ons geweten…

 4. Wachteres

  http://www.breitbart.com/london/2016/01/17/europes-most-important-news-magazine/

  Zelfs ‘Der Spiegel’ wordt wakker:

  ‘Lawless Areas, Helpless Police — Can We Still Feel Safe?’ Top Magazine Speaks Of Germany As Failed State

  Der Spiegel also joins in criticism from a number of German politicians and legal experts who have spoken out against Merkel’s unilateralist action on inviting over a million migrants to Germany in just one year, with some even calling her policies “unconstitutional”. The DerSpiegel editorial opines: “Chancellor Angela Merkel has welcomed the refugees, but now lacks a concept of how many people can be integrated. It also lacks a functioning concept of how the flow of refugees can be contained. If this continues, it is a glaring failure of state”.

  There may be no easy fix for Germany’s new one million un-integrated inhabitants, but the Chancellor needs to take action immediately, or the country will move forwards without her, suggests an article on the fractious governing coalition which is being racked by the migrant crisis. As the headline opines — ‘The clock is ticking’.

  Het zou me niet verbazen als meerdere politiek-correcte kranten ineens hun oren naar de andere kant laten hangen..

 5. Wim

  Moet ik nu al concluderen dat links tegenwerkt als iemand terug wil.
  Maar mensen plegen zelfmoorden dat is nu eenmaal zo. Dus ook bij de instromers zou er af één af en toen zelfmoord plegen. Het is misselijk dat zo Stichting met zielige verhalen daar een slaatje probeert uit te slaan.

 6. Wim

  Deze man was geen vluchteling maar dus een gelukszoeker gezien zijn wens om terug te gaan.

 7. M. Brandenburg

  Asielzoeker wil terug keren dan zou daar direct topprioriteit aan moeten worden gegeven en het paspoort zou de volgende dag direct aan de asielzoeker moeten worden overhandigt, waarna we alle terugkeerders de volgende dag nog op het vliegtuig terugzetten. Hun naam geregistreerd en voor de toekomst gekenmerkt als niet zijnde asielzoeker.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.