EU is onverbiddelijk: vluchtelingencrisis moet worden opgelost, anders gaat Schengen op de schop

Het vrije reizen binnen de EU gaat binnenkort stoppen, aldus EU-president Donald Tusk. Regeringsleiders krijgen twee maanden om orde op zaken te stellen.

Het is al ruim 30 jaar een begrip: het Schengenverdrag dat in 1985 werd gesloten en waarin verschillende Europese landen beloofden om de grenzen tussen elkaar open te gooien, waardoor ellenlange grenscontroles verleden tijd werden. Aanvankelijk was het verdrag alleen voor Frankrijk, Nederland, België, Luxemburg en Duitsland maar gaandeweg hebben vrijwel alle EU-lidstaten – en zelfs enkele niet-EU-leden – zich erbij aangesloten. In de meeste jaren was dat een zege: goed voor de handel, en goed voor de burgers die in vrijheid van land naar land konden reizen.

Maar sinds vorig jaar staat het verdrag ernstig onder druk, vanwege de enorm toegenomen stroom vluchtelingen die vanuit het Midden-Oosten en Noord-Afrika onze kant op komt. Duizenden mensen kunnen zonder probleem van de buitengrenzen tot in het hart van de Unie doorstoten, en dat levert een hoop wrevel op. Het zet het asielsysteem onder de druk, en burgers slaan op tilt.

Daarom gaat Donald Tusk een einde maken aan het verdrag als het gelazer niet snel ophoudt:

Europa heeft ‘niet meer dan twee maanden’ de tijd om de vluchtelingencrisis onder controle te krijgen. Lukt dat niet dan gaat het Schengen-akkoord eraan dat het vrije reizen binnen de Europese grenzen regelt. Dat heeft de Europese president Donald Tusk dinsdag gezegd tegen het Europees Parlement.

De Pool zei zich aan te sluiten bij premier Mark Rutte, die eerder een soortgelijke termijn noemde. Tusk wees de top van EU-leiders op 17-18 maart in Brussel aan als ‘het laatste moment om te zien of onze aanpak werkt’.

Het ontmantelen van Schengen is een zwaard dat aan twee kanten snijdt. Aan de ene kant betekent het dat landen hun eigen grenscontrole weer moeten voeren – en niet alleen de Grieken en de Italianen aan de zuidkant – maar het plaatst ook een stop op de interne handel van de EU, en vakantievierders worden er ook niet vrolijker van.

Heel benieuwd of – en zoja hóé – de regeringsleiders van de EU dit gaan oplossen. Ik hoop dat mijn vermoeden niet juist is: dat ze al sukkelend richting de dood van Schengen lopen. En dat is doodzonde, want eigenlijk is het opzeggen van dat verdrag overbodig… áls je dus maar de buitengrenzen eens goed gaat bewaken. En dat lijkt – om de één of andere reden – een brug te ver voor velen.

Onbegrijpelijk jammer.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

12 reacties

 1. Arno

  Gewoon stoppen met schengen en gelijk ook met de euro. Heeft beide alleen maar problemen opgeleverd. Invasie van islam en verlies van welvaart voor de bevolking van de euro landen.
  Eigenlijk dus de gehele EU opheffen en terug naar de EEG.

 2. Krijgsman

  Niets is zo bevordelijk voor de verdere integratie van de federale staat Europa als een crisis. We zagen het bij de bankencrisis, de Oekraïnecrisis en nu de vluchtelingencrisis. Europa wordt gedwongen tot verdere saemnwerking omdat er geen andere weg is voor de oplossing van het probleem.

  1. Pimsch

   de Internazionalsozialist aan het woord.

   1. Krijgsman

    Een socialist ben ik niet Pimsch maar wel een realist en ik probeer uit te leggen waarom de vorming van de federale staat Europa een onvermijdelijk en onomkeerbaar proces is. Als de oplossing voor alle problemen integratie is zal integratie plaatsvinden. Als een lappendeken van kleine staatjes de oorzaak van de problemen is ook.

    Je kunt ideologisch filosoferen over globalisering, de wens oorlogen te voorkomen of de samenhang van de Europese cultuur maar uiteindelijk is de kracht die het proces leidt het pragmatisch zoeken naar oplossingen voor problemen die individuele landen niet meer kunnen oplossen. Het gaat om de (globaliserende) economie en het behoud van welvaart, vrede en veiligheid. Dat dit leidt tot een steeds sterkere EU kan een kind zien. Nu u ook nog.

    1. Terzo

     Welvaart, vrede en veiligheid, met al dat binnen komende islamitische ongedierte?
     Voel eens aan je voorhoofd dwaas…

     1. Krijgsman

      De vluchtelingenstroom kan alleen maar in Europees verband worden opgelost, beste Terzo, met name door het beter bewaken van de Europese buitengrenzen. Het sluiten van Nationale grenzen heeft geen zin.

 3. toetssteen

  ‘vakantievierders worden er ook niet vrolijker van’.

  Hoezo?Men heeft toch de Euro, dus even paspoort laten zien aan de grens, net zoals op Schiphol door de scan, en hoppa. Nou dat gaat problemen opleveren heur! En vrachtwagenchauffeurs zullen er ook al niet mee zitten, die gaan lekker knorren en een hapje eten, is nu na zoveel uur rijden toch ook al verplicht.

 4. Wachteres

  https://www.youtube.com/watch?v=GqdxODwO0oo

  Brexit vote about the safety and security of British women – UKIP Leader Nigel Farage

  Schitterend! Natuurlijk werd Guy Verhofstadt kinderachtig venijnig, ach dat zijn we wel gewend van bepaalde gutmenschen.

  1. toetssteen

   @Wachteres
   Plus veel voor Farage, maar die houding van die pudding Verhofstadt, die totale minachting en dan laat ik dat gruwelijk mankende Engels van Schultz nog buiten beschouwing. En dat noemt zich wereldburger. Het is te triest om aan te zien.

   1. Wachteres

    Ik heb alleen maar diepe minachting voor dat tuig, Toets.

 5. Wachteres

  http://www.knack.be/nieuws/wereld/deense-stad-verplicht-kantines-om-varkensvlees-te-serveren/article-normal-647989.html?utm_source=Newsletter-20/01/2016&utm_medium=Email&utm_campaign=Newsletter-RNBOCHKN&M_BT=4938490654704

  Deense stad verplicht kantines om varkensvlees te serveren

  20/01/16 om 03:19 – Bijgewerkt om 03:18

  In de Deense stad Randers staat varkensvlees voortaan verplicht op het menu in de gemeentelijke kantines. Dat staat in een wetsvoorstel dat maandag werd goedgekeurd. Niemand mag echter verplicht worden “om iets te eten wat zijn geloof of religie schaadt”.

  Absurd dat wij dwingend moeten opkomen voor onze gewoontes. En dan zijn er ook nog achterlijke linkse idioten die met droge ogen beweren dat er geen islamisering van de samenleving plaats vindt.

  De achterlijkheid – of bewuste kwaadwilligheid – van links is ten hemel schreiend.

 6. Viertel

  # Hoe valt te verklaren dat Duitsland, dat in de 20e eeuw zo’n gigantisch antisemitisme-probleem had, zoveel mensen zou importeren uit delen van de wereld die op dit moment een levensgroot antisemitisme-probleem hebben?

  # De waterkanonnen van de politie werden niet gebruikt om de immigrantenbendes uiteen te drijven toen zij hun gewelddadige misdaden tegen vrouwen begingen. In plaats daarvan werden ze gebruikt om een wettige demonstratie uiteen te drijven van mensen die tegen dergelijke aanvallen op vrouwen demonstreerde.

  Wijlen Robert Conquest poneerde ooit een set van drie politieke regels, waarvan de laatste luidde, “De simpelste manier om het gedrag van een bureaucratische organisatie te verklaren, is door er vanuit te gaan dat deze bestuurd wordt door een kliek van hun vijanden.” Deze regel komt van pas wanneer je het overduidelijk krankzinnige en suïcidale beleid van Merkels regering probeert te begrijpen. Dit beleid slaat alleen ergens op als de Duitse overheid zou zijn overgenomen door een kliek die het niet ambieert Duitsland bij elkaar te houden, maar het volledig uit elkaar wil trekken. Bekijk het bewijs eens.

  Er kunnen maar een paar verklaringen zijn voor waarom kanselier Merkels regering het afgelopen jaar meer dan een miljoen (zo’n 1,5% van de huidige Duitse bevolking) mensen binnenliet, zonder enig idee te hebben van wie het zijn, waar ze vandaan komen, of wat ze denken. Geen enkele democratische leider zou in staat moeten zijn er zo’n ontstellend beleid doorheen te drukken. Hoe valt anders te verklaren dat Duitsland, dat in de 20e eeuw zo’n gigantisch antisemitisme-probleem had, zoveel mensen zou importeren uit delen van de wereld dat op dit moment een levensgroot antisemitisme-probleem heeft?

  Een gelekt document van de Duitse inlichtingendienst waarschuwde dat het land “islamitische extremisme, Arabisch antisemitisme en nationale en etnische conflicten van anderen volkeren importeert”. Hoe verklaar je een regering en veiligheidsapparaat dat dit toe staat te gebeuren? Of een kanselier die, toen zij een licht-kritische vraag over de situatie kreeg van een Duitse burger, antwoordde met een lange uiteenzetting waarin niet eens een deel van de vraag werd beantwoord?

  Recenter, is het de moeite waard de gebeurtenissen op nieuwjaarsavond eens te beschouwen. Zoals de wereld inmiddels weet, werden er toen zo’n 1000 vrouwen onderworpen aan aanrandingen en seksueel misbruik door een gigantische groep van migranten, midden in het centrum van Keulen. Inmiddels is gebleken dat de eerste reactie van de Keulse politie was de identiteit van de aanranders en verkrachters achter te houden. Ongeacht of de politie dacht ermee weg te kunnen komen, heeft het nu olie op het vuur van de publieke woede gegooid. Dit door aan te tonen dat de politie, net als de overheid en een groot deel van de media, het publiek opzettelijk misleiden als het gaat om wat er zich in hun land afspeelt. Op een realiteits-getrouwe verslaggeving hoeft de bevolking in ieder geval niet te rekenen.

  De volgende politie-actie die tevens suggereerde dat deze beraamd was door een kliek van Duitslands vijanden — met de intentie van het opzwepen in plaats van het kalmeren van publieke zorgen — kwam de week na de politie-doofpot. Tijdens protesten vorig weekend, gebruikte de politie waterkanonnen om demonstranten uiteen te drijven. Uiteraard waren deze waterkanonnen nergens te bekennen toen migranten-bendes hun misdaden tegen Duitse vrouwen begingen. In plaats daarvan werden ze gebruikt om een wettige demonstratie uiteen te drijven van mensen die tegen dergelijke aanvallen op vrouwen demonstreerde. Tenzij je Conquests regels in acht neemt, is er geen verklaring voor het inzetten van waterkanonnen tegen mensen die demonstreren tegen verkrachtingen, in plaats van dat deze worden ingezet tegen de verkrachters.

  Dan is er nog het simpelweg te late respons. Dit was de officiële verklaring nadat de verkrachtingen plaatsvonden en nadat de overheid zich realiseerde dat het iets moest zeggen, dat de Duitse autoriteiten geen mensen in hun land tolereren die geen hedendaagse, verlichte opvatting over vrouwen hebben. Gezien het feit dat minstens 75% van de migranten die in Europa arriveerden, jonge mannen uit het Midden-Oosten en Afrika zijn, zou opgemerkt kunnen worden dat deze woorden iets meer betekenis zouden hebben als ze ietwat eerder gesproken waren. Maar, aangezien die mensen er nu in zulke grote aantallen zijn, zou een overheid die erop uit is zoveel mogelijk maatschappelijke schade aan te richten, er zoveel mogelijk binnenlaten om vervolgens te klagen over een probleem dat ze nu niet meer op kunnen lossen. Al die “keiharde” uitspraken door Duitse politici zouden nu gezien moeten voor de slappe en te late uitlatingen die het in werkelijkheid zijn.

  Op 13 november benadrukte Merkel haar open deur-beleid tijdens een televisie-interview: “De kanselier heeft de situatie onder controle. Ik heb mijn visie. Ik zal er voor vechten. Luttele krankzinnigheid, incompetentie of onoprechtheid kan het gedrag van de Duitse overheid, dat zo duidelijk uit is op z’n eigen pathetische einde, niet verklaren.

  Het dilemma waar Europa zich nu mee geconfronteerd ziet, is de vraag wat men nu moet doen met de onwelkome kennis van wat er werkelijk gaande is. Het besef dat de politiek en economisch meest significante staat van Europa klaarblijkelijk is overgenomen door een kliek van z’n eigen vijanden, met de intentie de Duitse staat te vernietigen in plaats van de eigen burgers te beschermen, zal Europa op verschillende manieren treffen.

  Vanuit het Britse perspectief, komt een opmerkelijke mogelijke respons tijdens het referendum over het Britse lidmaatschap van de EU, dat ergens volgend jaar plaatsvindt. Die Unie, die Europa’s interne en externe grenzen, als centraal punt van hun beleid, ongedaan heeft gemaakt, wordt nu wellicht door Britse stemmers gezien voor wat het is. Zodoende is de beste verklaring misschien dat de Duitse overheid is overgenomen door een kliek van Britse Euro-sceptici, die er op uit was de EU tot dit onaantrekkelijke einde te brengen. Luttele krankzinnigheid, incompetentie of onoprechtheid kan het gedrag van de Duitse overheid, dat zo duidelijk uit is op z’n eigen pathetische einde, niet verklaren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.