Grove diefstal: ook in Duitsland zelf meebetalen aan asielzoekershulp

Geen categoriejan 21 2016, 16:00
Duitsland sluit aan in het rijtje van landen waar asielzoekers zowaar zelf wat moeten bijdragen aan hun opvang.
Ben je van plan om asiel aan te vragen in Europa? Dan kun je Duitsland, en met name de deelstaten Beieren en Baden-Württemberg, beter even vermijden. En Denemarken en Zwitserland. Vanuit die plekken komen namelijk verontrustende berichten: je moet daar nu zelf meebetalen aan je opvang! De Beierse minister Herrmann heeft dit bekend gemaakt. Hij vertelde dat asielzoekers tegenwoordig gescreend worden bij aankomst, waarbij onder andere wordt gekeken naar contant geld. Bij bedragen boven de 750 euro kan één en ander in beslag worden genomen, vertelde hij.
En dat is allemaal erg vervelend. Want laten we wel wezen: waar anders kun je als asielzoeker nu terecht voor een beetje veiligheid, warmte en een dak boven je hoofd? Alleen in noordwest-Europa natuurlijk: in Griekenland is het veel te koud, in Italië levensgevaarlijk en in Frankrijk is het al helemaal één grote misère. Nee, alleen aan de andere kant van Europa is het nog enigszins te doen. Daar is het ook niet al te veilig, maar je krijgt er tenminste meer steun van de overheid dan de meeste bewoners van die landen zelf. Alleen voor je portemonnee is het nog steeds oppassen geblazen, want voor je het weet gaat je geld dat gereserveerd was voor de 'overtocht' naar Groot-Britannië of Zweden opeens op aan belachelijke dingen als 'opvang', 'eten' of een 'bijdrage aan een integratiecursus'.
Het idee alleen al. Nee, zo ver mogen we het in Nederland zeker niet laten komen. Protesteren, dat is de enige menswaardige oplossing. Want vergeet niet wat het succes daarvan back home was: het sloeg in als een bom.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten