Kabinet gaat toch overstag: meer geld voor Oekraïne-referendum

Na veel wikken en wegen is het kabinet toch bereid om €10 miljoen extra uit te trekken voor het referendum in april.

Wat doe je als kabinet als je ineens een referendum voor je kiezen krijgt waar je helemaal niet op zit te wachten? Nou, eenvoudig. Dan probeer je het via omwegen tóch zo te organiseren dat de indieners met hun vraag eigenlijk geen schijn van kans maken. Een serie aan pestmaatregelen zorgt dan voor een zo laag mogelijke opkomst, en een zo klein mogelijke reputatieschade aan de kabinetsplannen.

Eén van de dingen die het kabinet heel concreet kon doen, en ging doen, was zo min mogelijk geld uittrekken voor het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Vele gemeenten stelden maar de helft van het aantal stembureaus te beschikking als dat ze zouden doen met andere ‘feesten van de democratie’ zoals Tweede Kamerverkiezingen. Maar het kabinet vond in hun krenterigheid niet alleen GeenPeil – als organisatoren achter de referendumaanvraag – op hun weg, maar ook de gemeenten. Zij zouden namelijk extra geld uit hun eigen gemeentekas moeten trekken om alles te kunnen financieren, en zitten daar als vanzelfsprekend niet op te wachten.

DDS – Nieuws & Opinie

Het kabinet moest dus door de knieën:

Het kabinet trekt 10 miljoen euro extra uit voor de organisatie van het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. In totaal krijgen gemeenten nu 30 miljoen om de volksraadpleging te organiseren.

Het kabinet is het daar over eens geworden met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Er wordt nog steeds minder geld beschikbaar gesteld dan bij een normale stembusgang.

Is €30 miljoen genoeg voor een deugdelijk landelijk referendum? We gaan het zien, maar GeenPeil en de VNG zouden er goed aan doen te blijven opletten dat die €10 miljoen ook echt komen, en niet via een achterdeur weer wegglippen. Minister Plasterk geeft immers aan dat er ‘goed op de kosten moet worden gelet.’ Dat zeg ik ook altijd als ik ergens eigenlijk helemaal niks aan wil uitgeven…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

  1. Ni28

    Een referendum in Nederland dat gaat niet van harte. Van D66 hoor je al helemaal niets en die zouden toch blij moeten zijn?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.