Keiharde maatregelen tegen moslims in Tadzjikistan: politie scheert 13 duizend baarden af

Geen categoriejan 20 2016, 19:00
De dictatuur in Tadzjikistan is doodsbenauwd voor radicaal-islamitische invloed in het Centraal-Aziatische land.
In ons land is een baard hip, maar in andere landen is het een bron van afschuw voor de overheid. Het afgelopen jaar heeft de politie van Tadzjikistan 13000 mannen de baard afgeschoren. Lange baarden worden namelijk beschouwd als teken van een radicaal-islamitische overtuiging – wat in het land niet wordt geaccepteerd. De autoriteiten kennen geen genade: bebaarde mannen worden van de straat gehaald, en krijgen een gedwongen scheerbeurt.
Hoewel de overgrote meerderheid van de bevolking in Tadzjikistan moslim is, is de regering van het land, sinds 1992 onder leiding van president Rachmon, seculier. Dat seculiere karakter wordt fel bewaakt door de dictatuur: al te zichtbare islamitische uitingen worden gezien als ongewenste buitenlandse invloed, wat een bedreiging zou zijn voor het regime. Niet alleen baarden, maar ook hoofddoeken zijn doelwit: de politie heeft zo'n 2000 vrouwen "overgehaald" om hun hoofddoek af te doen, en winkels die hoofddoeken verkopen, zijn gesloten – zij verkopen "niet-traditionele Tadzjiekse kleding", en moeten dus dicht.
Aan de ene kant is het begrijpelijk dat de regering van Tadzjikistan bang is voor invloed van de radicale islam. In buurland Afghanistan wordt nog steeds gruwelijk huisgehouden door de Taliban – een beweging die door Pakistan is opgezet en gefinancierd. Nogal logisch dat de regering van Tajikistan niet zit te wachten op dat soort invloed dus.
Anderzijds lijkt het regime in Tadzjikistan vooral haar eigen positie te willen verstevigen met de maatregelen. President Rachmon creëert steeds meer een persoonlijkheidscultus rond zichzelf en zijn gezin – zo benoemde hij onlangs zijn echtgenote tot "Leidster van alle moslima's in Tajikistan". Op zijn zachtst gezegd een vreemde actie van een president die fel optreedt tegen hoofddoeken en baarden.
Overigens zijn er ook Tadzjieken die het verbod op baarden in de wind slaan. Deze hipster bijvoorbeeld – die er niet bepaald traditioneel islamitisch uitziet – is niet van plan om zijn baard af te scheren:
[caption id="attachment_129683" align="aligncenter" width="554"]Twitter / Iñaki Oñorbe Genovese Twitter / Iñaki Oñorbe Genovese[/caption]
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten