Nederlandse justitie aan het werk: deze slachtoffers krijgen zwaardere straf dan de daders

Geen categoriejan 14 2016, 11:00
Toen Visgroothandel De Jong werd opgelicht, grepen de ondernemers snel in en wisten hun charlatans te overmeesteren. Justitie neemt dat ze erg kwalijk en eist dan ook zwaardere straffen daarvoor dan voor de eigenlijke oplichting.
Wie wil weten wat er precies mis is met de rechtsstaat Nederland, moet even naar deze zaak kijken. Met het voorbehoud dat dit gaat om een eis van het OM (en dus nog niet om een uitspraak van de rechter), is weer eens duidelijk hoe riant de positie is van de dader.. en hoe ondergeschoven het slachtoffer.
Bij een zitting in Lelystad hoorden de vier verdachten in de zaak rond een oplichting van een visgroothandel namelijk verschillende straffen eisen. De mannen die de oplichting uitvoerden (Renso van Z. en Renato M.), krijgen wat de officier van justitie betreft een voorwaardelijke taakstraf van 120. De mannen die opgelicht werden (Koos de Jong en Kees Romkes) - maar wel in staat om de mannen daarna te overmeesteren - hoorden echter een voorwaardelijke celstraf van een maand tegen zich eisen.

De zaak speelde eind 2013, toen drie mannen probeerden visgroothandel De Jong uit Urk op te lichten. De mannen deden zich voor als inkopers van horecaconcern Van der Valk en kwamen grote partijen vis ophalen die ze echter niet betaalden.

Maar de vishandelaren uit Urk hadden het door en namen wraak door een van de oplichters, Renso van Z. (51), urenlang te gijzelen. Met een bijl in de hand zouden ze hebben gedreigd hem 'een kopje kleiner te maken' als de andere twee niet zouden betalen.

Voor wie dat zwaaien met een bijl buiten proportie vindt: brute kracht is de enige taal die zware oplichters verstaan. Belangrijk is om te melden dat deze wapens allemaal niet gebruikt zijn, maar alleen ingezet om te laten zien dat slachtoffers Koos en Kees niet zomaar met zich lieten sollen. Hoe zou jij je voelen als een stel professionele oplichters je duizenden euro's afhandig weet te maken?
Het Openbaar Ministerie had moeten erkennen dat ieder normaal mens boos was geworden in zo'n situatie. En als je dan in een vishandel werkt en er ligt ook gereedschap om vis te fileren, dan ja, dan kan het voorkomen dat één van beide mannen daar op een zeker moment naar grijpt.
Het strafrecht geeft de officier van justitie de bevoegdheid een oogje dicht te knijpen in een zaak zoals deze. De hele bende had geseponeerd kunnen worden, en anders met een beroep op noodweerexces het dreigement ook alsnog kunnen rechtvaardigen. Maar nee. Van Koos en Kees mocht Renso van Z. niet alleen naar de wc gedurende de situatie..

Als Van Z. naar de wc wilde ging er iemand mee om te voorkomen dat hij er vandoor zou gaan.

Nou nou, wat verschrikkelijk traumatiserend allemaal! En daarom zitten Koos de Jong en Kees Romkes nu in de penarie; omdat ze niet met zich laten sollen als een oplichtersbende een hele vrachtwagen vol vis weet te ontfutselen. Dat wordt zelfs erger geacht dan de oplichting zelf. Met andere woorden: het onrecht krijgt z'n beloop in Nederland.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten