Noord-Korea voert proef uit met waterstofbom -- tijd om Kim Jong-Un aan te pakken

Geen categoriejan 06 2016, 8:09
Het meest geïsoleerde -- en gekste -- land ter wereld heeft een nieuwe massavernietingswapen in elkaar gezet: een waterstofbom.
Noord-Korea heeft bevestigd dat het verantwoordelijk is voor een aardbeving van 5,1 op de schaal van Richter gisteravond. De 'aardbeving' was namelijk niet natuurlijk, maar kunstmatig; de schok werd veroorzaakt door een test met een waterstofbom.
Een test die duidelijk succesvol was.
In december van het afgelopen jaar liet Kim Jong-Un, de leider van Noord-Korea, al weten dat hij sinds kort over een waterstofbom beschikte. Hoewel internationale waarnemers daar toen nog aan twijfelden lijkt hij toch gelijk te hebben gehad.
Zoals je zou verwachten is Zuid-Korea onmiddellijk in actie gekomen. Zo hield de minister van Buitenlandse Zaken van dat land onmiddellijk een spoedzitting over het wangedrag in het noorden. De Verenigde Naties zullen hetzelfde doen.
Amerika heeft ondertussen gereageerd op de meest recente proeven:

Het Witte Huis kan woensdagochtend niet bevestigen dat Noord-Korea succesvol een waterstofbom heeft getest. Wel houdt Washington de situatie nauwlettend in de gaten. ,,We veroordelen elke schending van de resoluties van de VN Veiligheidsraad en roepen Noord-Korea op zich te houden aan internationale afspraken", zei een woordvoerder van het Witte Huis.

Dat laatste is een buitengewoon opmerkelijke uitspraak. Noord-Korea heeft zich namelijk nog nooit gehouden aan internationale afspraken; niet toen het nog geleid werd door Kim Jong-Il en ook niet nu zijn zoon Un (spreek uit als 'Oen') het voor het zeggen heeft.
Amerika, Japan, Europa en Zuid-Korea moeten nu gewoon eindelijk eens écht in actie komen en zich tot doel stellen om het bewind van Kim Jong-Un in vijf jaar tijd omver te werpen. Dat hoeft niet persé door een militaire oorlog tegen hem te voeren; we kunnen ook veel bereiken door China duidelijk te maken dat het geen zaken meer moet doen met Un. Zonder China's steun was die dictatuur al lang ten val gekomen. Ondertussen moeten de internationale sancties tegen het Noorden echt worden afgedwongen, wat inhoudt dat er niets dat land mag inkomen... en het enige dat eruit mag gaan zijn vluchtelingen. Leg maar een cordon sanitaire aan rondom Kim Jong-Uns koninkrijkje.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten