Peilingen: eerste prognose Oekraïne-referendum zegt dat 75% het associatieverdrag afwijst

De campagne moet nog beginnen, maar het ziet er niet best uit voor de voorstanders van een associatie-overeenkomst tussen Oekraïne en de EU-lidstaten.

Met nog ruim drie maanden te gaan moet de campagne voor het referendum nog losbarsten (alhoewel Jean-Claude Juncker vandaag een sprong naar voren waagde), maar de eerste peilingen geven aan dat er voor de voorstanders van het sluiten van een associatieverdrag nog een wereld te winnen hebben.

EénVandaag peilde maar liefst 75% tegen-stemmers:

Volgens een eerste peiling van televisieprogramma EenVandaag zou bijna driekwart van de kiezers „waarschijnlijk of zeker” tegen ratificatie van het associatieverdrag met Oekraïne stemmen. Op 6 april is het raadgevend referendum over dat associatieverdrag, vorig jaar met ruim 400.000 handtekeningen afgedwongen door actiecomité GeenPeil.

Ook de benodigde opkomst van 30% – om het kabinet verplicht het associatieverdrag te laten heroverwegen – zou ruimschoots worden gehaald:

De opkomst voor het referendum zou volgens het onderzoek van EenVandaag ruim boven de wettelijke opkomstdrempel van 30 procent uitkomen. Van de ruim 27.000 ondervraagden zegt 53 procent „zeker” te gaan stemmen en nog eens 17 procent dat „waarschijnlijk” te gaan doen. Bij een opkomst van meer dan 30 procent moet het kabinet zich volgens de wet opnieuw beraden over de overeenkomst.

Deze eerste peiling is een belangrijke wake up-call voor het vóór-kamp. De campagne moet snel én goed gevoerd worden, want de achterstand waar men tegenaan kijkt is gigantisch.

Toch is er ook scepsis over de peilingen. NOS-verslaggever Jeroen Wollaars vermoedt dat de peiling niet representatief genoeg is, omdat vooral de mensen die luid en duidelijk hun mening willen laten horen gevraagd zijn om hun stemvoorkeur:

EénVandaag verzeker Wollaars echter dat ze alle voor de zorgvuldigheid benodigde ‘extra checks’ hebben uitgevoerd.

Bekende publieke opiniemakers schaarden zich tot dusverre voornamelijk achter de vóór-stemmers. Op Jalta.nl vertelde Joshua Livestro enkele maanden geleden al waarom hij voor gaat stemmen, en vandaag voegde ook Martin Sommer zich bij het ja-kamp. In een vlammend stuk genaamd ‘Voor een hartgrondig Ja‘ legde hij uit tegenstemmen gelijkstaat aan een geopolitieke overwinning naar Poetin brengen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. CJD

  Ik stem TEGEN omdat:

  1. Een associatieverdrag met Oekraine een opmaat is voor lidmaatschap van de EU, en als er een ding is dat wij zouden moeten voorkomen dan is het een uitbreiding van de EU. Bovendien oligarchie die zijn burgerrechten schendt alles behalve rijp voor EU lidmaatschap

  2. Ik sta niet te wachten op koudeoorlogs toestanden in Europa. Niemand is gebaad bij een verdeelde Europa, en deze akkoord is de zoveelste provocatie tegen Rusland. Bovendien getuigd het tot absoluut geen respect voor de groot en aanwezige Russische minderheid in oost Oekraïne

  3. Door deze akkoord zullen staatsbedrijven verder hervormen door te privatiseren en liberaliseren. Goed voor het buitenlandse lobbyisme en bedrijfswereld, slecht voor eigen bevolking

 2. Ni28

  Het is duidelijk dat Nederlandse regering niet zit te wachten op een referendum. Vandaar al die twijfels over. Maar dat kunt je over het stemmen ook zeggen. Alleen Zwitserland kan werken met referenda en het werkt wel. De wil van het volk wordt uitgevoerd en dat is de ultieme democratie. Niet de Griekse uitvinders van het woord maar de Zwitserse praktijk. Zo wordt de burger ook bijgetrokken bij de politiek en gedwongen zich uit te spreken. De EU democratie is geen echte democratie

 3. Beukman

  Degenen die vóór ratificatie zijn, doen er dus verstandig aan om niet te gaan stemmen. Aldus wordt het wel heel moeilijk om nog de kiesdrempel van 30 procent te halen, en in het referendum van de baan.

  1. Krijgsman

   Er is een belangrijkere reden om niet te gaan stemmen: door te stemmen wek je de suggestie dat dit nepreferendum ergens over gaat.

   1. van Urk

    Juncker schijt anders aardig in zijn broek over wat de uitslag zal zijn van dit volgens u een “nepreferendum”!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.