PvdA had nieuwe Kamervoorzitter al lang kunnen leveren

Geen categoriejan 13 2016, 8:00
De sociaaldemocraten van de PvdA hadden al lang zelf een Kamervoorzitter kunnen leveren, maar zij lieten de kans onbenut aan hun neus voorbijgegaan.
Of, zoals het AD het verwoordt: ze lieten de kans voor open doel liggen.

De PvdA heeft een kans voor open doel laten liggen om op zeker de nieuwe voorzitter van de Tweede Kamer te mogen leveren. De VVD, het CDA en D66 lieten PvdA-leider Diederik Samsom persoonlijk weten Kamerlid Roos Vermeij te zullen steunen, maar zijn fractie koos er vervolgens toch voor Khadija Arib naar voren te schuiven.

Een PvdA'er laat weten:

"We wisten dat Vermeij erg goed lag en een grote kans maakte. Maar de buitenwacht bepaalt niet wie onze kandidaat is. Voor de uitstraling naar buiten toe was de eenheid belangrijker."

Arib werd gekozen door de fractie zelf. En dat na slechts één stemronde. Vermeij en Angelien Eijsink maakten totaal geen kans.
Voor Arib was dat natuurlijk bijzonder prettig, maar dat was wat minder fijn voor de PvdA zelf én coalitie. De VVD zegt namelijk dat er te weinig draagvlak is voor Arib. Daardoor voelen de liberalen zich gedwongen om een eigen kandidaat, Ton Elias, naar voren te schuiven.
De verkiezingen voor Kamervoorzitter vinden vanmiddag plaats. Kandidaten zijn: Elias, Arib, CDA'er Madeleine van Toorenburg en PVV'er Martin Bosma. Die laatste is altijd erg goed als hij de voorzittershamer mag overnemen, maar heeft één probleem: hij is PVV'er. Er zijn waarschijnlijk te veel partijen/Kamerleden in het parlement die gewoon nooit en te nimmer op een PVV'er zullen stemmen. Ondertussen wil de VVD niet op Arib stemmen, en de PvdA niet op Elias.
Dé favoriet is in mijn ogen dan ook: Madeleine van Toorenburg (zie foto boven dit artikel). Anders dan de andere kandidaten heeft ze geen vijanden, heeft ze ervaring als manager, en is ze ook nog eens vrouw, iets wat voor sommige partijen zwaar weegt. Belachelijk natuurlijk, maar het zij zo. Daar komt bij dat ze rustig is, gedecideerd, en dat ze dankzij haar werk in het gevangeniswezen weet hoe ze moet omgaan met criminelen. Altijd handig als je debatten moet leiden tussen het kabinet Rutte II en het parlement.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten