Rutte kapotgemaakt in parlement: "Idioot, gevaarlijk, van welke planeet komt die man?"

Geen categoriejan 22 2016, 21:30
Het gebeurt niet vaak dat een premier in Nederland écht nat gaat in de Tweede Kamer.
De reden daarvoor is simpel: zelfs als de persoon zelf niet gerespecteerd wordt, wordt zijn functie dat wél. Hij is de belangrijkste vertegenwoordiger van het kabinet; de primus inter pares.
Helaas geldt voor Mark Rutte dat hij er onderhand zo'n puinhoop van heeft gemaakt dat hij in het geheel niet meer op een fatsoenlijke behandeling hoeft te rekenen. Zie hier hoe de oppositie te keer ging nadat hij eerder deze week in een speech in het Europees Parlement stelde dat de vluchtelingenstroom van Turkije naar de EU binnenkort naar het nulpunt moet dalen:

De oppositie vindt dat totaal onrealistisch. Ze vragen zich af hoe hoe hij die uitspraken gaat realiseren. "Van welke planeet komt die man?" vraagt D66-leider Alexander Pechtold zich af. "Het is echt een idiote uitspraak van de premier en een gevaarlijke, omdat je verwachtingen schept."

Geert Wilders denkt net zo over de uitspraken van de premier. Hij noemt ze een "loze belofte" en voegt daar aan toe:

"Want die mensen zullen blijven komen. We moeten niet afhankelijk zijn van de Turken. Als we ze geld beloven of lidmaatschappen. We zien nu dat er nog steeds duizenden per week of zelfs per dag Europa binnenkomen."

CDA-leider Sybrand Buma gaat zelfs zo ver om te stellen dat Rutte zichzelf gewoon niet meer in de hand heeft. Volgens hem is de premier gewoon in paniek:

"Als ik zeg dat het teruggaat naar nul dan zal men dat wel geloven. Maar ik ben bang dat geen enkele Nederlander dat zal geloven."

De kritiek van Buma klinkt in eerste instantie misschien het minst hard, maar als je erover nadenkt is hij eigenlijk harder dan zijn collega's. Die zeggen namelijk slechts dat Rutte de bühne probeert te bespelen, terwijl de CDA-leider gelooft dat Rutte de controle gewoon kwijt is en zijn taak niet meer aankan. In het eerste geval liegt hij, in het tweede geval is hij volstrekt incompetent en incapabel.
En dat zegt eigenlijk alles over Rutte's imago in de Tweede Kamer: men denkt dat hij de boel óf voor het lapje probeert te houden, óf dat hij niet geschikt is voor zijn baan.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten