‘Stem vóór in Oekraïne-referendum, anders continentale crisis’

Jean-Claude Juncker herinnert de Nederlandse stembusgangers eraan wat er – volgens hem – op het spel staat bij het Oekraïne-referendum over drie maanden.

Over minder dan drie maanden mag Nederland naar de stembus. Niet om een nieuwe Tweede Kamer te kiezen, maar vanwege het door GeenPeil afgedwongen referendum over het EU-associatieverdrag met Oekraïne. Het moge geen verrassing zijn dat de bestuurlijke top van de Europese Unie niet zit te wachten op een mogelijk Nederlands ‘nee’ als uitkomst van het referendum. Vandaar dat Jean-Claude Juncker – de voorzitter van de Europese Commissie – de boer opgaat om de Nederlanders te waarschuwen van de gevolgen van het verscheuren van het associatieverdrag met Kiev:

Een Nederlandse afwijzing van het EU-verdrag met Oekraïne kan leiden tot een continentale crisis, zegt Jean-Claude Juncker in NRC Handelsblad. De voorzitter van de Europese Commissie vreest dat Rusland politiek zal profiteren van een ‘nee’ bij het referendum dat op  6 april in Nederland wordt gehouden.

Opmerkelijk is dat Junckers woorden leiden tot iets wat we zelden zien: eenheid binnen de Nederlandse politiek. Normaalgesproken zijn kemphanen Alexander Pechtold (D66) en Geert Wilders (PVV) als water en vuur, maar inzake deze kwestie zijn de twee fractievoorzitters het roerend eens. Pechtold ziet geen heil in dreigementen:

En Geert Wilders merkt desgevraagd ook op niets te willen weten van de ‘intimidatie van de EU-elite’:

Nederlanders zullen zich ook nog wel de waarschuwingen uit Brussel herinneren toen men bij het vorige referendum – in 2005, over de EU-grondwet – waarschuwde dat de ‘lichten zouden gaan doven’ bij een overwinning van het ‘nee’-kamp. Dat is echter nooit gebeurd: Nederland is nog altijd diplomatiek relevant.

Pechtold en Wilders hebben dan ook groot gelijk om dit malle dreigement van Juncker aan de kant te schuiven. Er zijn legio goede redenen om voor te stemmen, maar bangmakerij van de Luxemburgse drankliefhebber is daar zeker niet één van.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. The Fox

  Een probleem met de benoemde EU commissieleden is dat het een kroon is op een bestuurlijke carriere en dat zij voor deze job al 10 jaar of meer zijn afgeschermd van het volk en de kiezers en zich niet kunnen verplaatsen in de burger. Daarnaast zijn de verdragen en grondwet (bewust?) zo geschreven dat de commissie weg kan komen met willekeur. we worden geregeerd door een systeem dat vergelijkbaar is met absolute monarchie. En dat gaat wringen wanneer de voordelen van de EU niet evident zijn.

  1. Krijgsman

   Gelukkig zijn die voordelen van de EU wel evident.

   1. Terzo

    Voor landverraders zoals jij zijn er misschien voordelen, maar verstandige mensen hebben zo hun twijfels bij die EU fascisten.

   2. cmsuijkerbuijk

    Voordelen? Zoals………………..?

     1. cmsuijkerbuijk

      Natuurlijk vindt een eurofiel siteje dat. Maar waarom zouden we deze zelfbevlekkers moeten geloven? Onafhankelijke bronnen graag!

     2. CJD

      Hou je achterlijkheid maar voor jezelf Krijgsman en accepteer dat jouw Eurofiele opvattingen tot een kleine minderheid behoren in Nederland

     3. Krijgsman

      Als de heer Suikerbuik de site goed had bekeken had hij kunnen zien dat het geen eurofiele site is.

     4. Krijgsman

      CJD, je bent niet goed geïnformeerd: een meerderheid in Nederland (en in alle lidstaten) is voorstander van de EU. Dit bleek in ons land tamelijk duidelijk bij de laatste verkiezingen. De enige partij die anti-EU was (de PVV) en de verkiezingen uitriep tot een ‘referendum over Europa’ verloor fors en de pro-europese partijen wonnen fors.

      De kiezer is niet gek.

     5. Krijgsman

      Dat Nederlanders in meerderheid positief staan tegenover de EU blijkt ook uit alle peilingen over dit onderwerp: http://www.kennislink.nl/publicaties/de-burger-en-de-eu

 2. Anna

  NEE, NEE, NEE! TEGEN EU-Associatieverdrag met Oekraïne.
  Als je voor stemt dan stem je voor VS/NAVO macht, invloed belangen.Amerikaanse geopolitiek gaat over lijken. Amerikanen en EU belangen zitten in de Kiev’s metaalindustrie. Rusland nog verder isoleren en handel vernietigen ten gunste van vooral de Amerikanen. Rusland omsingelen en een derde wereldoorlog staat op het spel. Europa wordt vernietigd. Er is absoluut geen EU-Associatieverdrag nodig met neo-nazi’s van Rechte Sektor, Svobada en Asow-Miliz die door de Amerikanen werden getrained om de Russen te kunnen elimineren.
  Handel drijven is met ieder land zonder Verdrag mogelijk.
  “Continentale crisis”? Hoezo? EU is de grootste “crisis” veroorzaker.EU leiders zijn het probleem.

  1. Niek Verheyen

   Anna, yep!

 3. CJD

  Alleen omdat Juncker het zegt dat we voor zouden moeten stemmen is voor mij en vele anderen alvast een reden om het tegenovergestelde te doen.

  Wie neemt deze droeftoeter nou serieus!

 4. Svetlana

  Juncker kan zijn goedbedoelde “advies” steken waar de zon niet schijnt. De EU is een fascistische organisatie waar wij zo snel mogelijk van af moeten.

  Iedereen met een beetje verstand zal TEGEN stemmen in dit referendum.

  1. JanKorneeldeWit

   zoooo, dus niet volledig oud-russisch kapot gezopen….toch nog ergens ver weg een greintje verstand in het Zweetlaantjes-brein…B’vooooo

 5. J.C.

  Volgens mij heeft Pechtold (D66) een nieuw trucje ontdekt: eerst met veel bombarie doen alsof je tegen bent en dan op het moment suprême toch voor stemmen (zie bijvoorbeeld het acteren van D66 bij de belastingwetgeving).

  1. ik ga nee stemmen, want ik wil geen zaken doen met het regiem dat er nu zit;
  2. ik twijfel aan het oordeelsvermogen van de zittende EU politici;
  3. de dubbele agenda (ws omsingelen Rusland) staat mij niet aan;
  4. ik wil Nederland uit de EU (en de EEG terug).

 6. Seneca

  Juncker? Wie is dat? Hebben wij voor dit individu gekozen? Waar haalt hij, die hondsbrutale zuiplap, het recht vandaan zich te bemoeien met een Nederlandse procedure? Is dat een onderdeel van zijn filosofie die behelst: ‘eerst iets roepen, dan als er geen reactie komt een stapje verder gaan tot men niet anders kan dan zich neerleggen bij de op deze manier ontstane situatie’. Junckers ‘nest’ is de Christelijke Socialistische Volkspartij met de nadruk op socialistisch. Dat is de reden dat hij – hij wil eveneens geheel Europa – onder een deken ligt met de nationaal socialisten in dat vermaledijde Oekraïne.
  Op dit forum wordt gezegd dat de voordelen van de EU evident zijn. Dat begrijp ik, tenslotte is het heel gemakkelijk met je Euro’s in andere landen te betalen. Dat bespaart sommige mensen veel denkwerk als je in andere valuta moet rekenen. Aan een dergelijke reactie bemerkt men de achteruitgang van ons onderwijs; men kan (wilt) niet meer nadenken. Sinds de tot standkoming van de EU en de invoering van de € zijn de natie staten willoze ledepoppen geworden. Wij zijn een dictatuur binnen gewandeld dat haar weerga in de wereldhistorie niet kent. Tenzij de ‘wal het schip keert’ eindigt deze nachtmerrie, ook wel EU genaamd, in een bittere en alles vernietigende oorlog.

 7. Beukman

  Ik denk dat de ja-stemmers wel blij mogen zijn met Junckers wat domme bemoeienis, want het zal alleen maar koren op de molen van het ja-kamp zijn.
  Dat kamp kan zich beter zorgen maken of de kiesdrempel van 30 procent gaat worden gehaald.

 8. J.C.

  Waarom is mijn comment van een half uur geleden weggehaald?

  1. J.C.

   Oeps, hij staat er weer ….. dan zeg ik sorry voor deze vraag.

 9. Krijgsman

  We lopen het risico’s dat hetzelfde gebeurt als bij het referendum over de Europese Grondwet: ongeïnformeerde mensen stemmen tegen om andere redenen dan de vraagstelling van het referendum. Dit referendum slaat (zoals nagenoeg alle referenda) nergens op: tegenstemmen kost ons bedrijfsleven miljoenen en als je dat doet omdat je daarmee denkt toetreding van Oekraïnen tot de EU te voorkomen toon je slechts er niets van te hebben begrepen.

 10. V.K.

  -Wat kletst die man, het is toch al crisis in de EU?

 11. Krijgsman

  Voor mensen die zich over dit onderwerp liever door feiten dan door de onderbuik laten leiden: http://7min15sec.blogspot.nl/2015/09/8-antwoorden-over-het-oekraiens.html

   1. CJD

    Stem tegen het referendum = stem tegen tijdens het referendum

 12. Ruud562

  Legio goede redenen om voor te stemmen Tim??? De EU brengt niks meer dan ellende, zo blijkt uit het verleden en gezien de toekomst! En zeker als ook die Oekraïne wordt toegevoegd! En kijk eens naar de EU-besluitvorming, zo zijn we geheid binnen een aantal jaar na nu onze soevereiniteit geheel kwijt, hebben we geen zeggenschap meer over wie ons zal regeren. Ja, op papier, maar de realiteit zal wederom anders uitwijzen! Daarom, ik stem tegen en velen, velen met mij! Voor behoud van onze democratie, zover die bestaat!

 13. Geah

  Ik zie dit referendum als een nee tegen de EU en niet zozeer over de toelating van de Oekraïne in de EU……Daarom stem nee tegen het welzijn van Merkel, Timmermans, Rutte, Samsom en Pechtold….want een stem op deze mensen is een stem op jouw ondergang en dat van je kinderen….Deze peiling-referendum is bedoeld voor ONS VOLK en niet voor de EU-elite, deze mensen zijn voor ons te schadelijk…. …U heeft gezien hoe zij het opnemen voor de aanranders en hen de handen boven het hoofd houdt….Nogmaals een stem op de EU-fascisten is een stem op jouw ondergang…….

  1. Krijgsman

   Geah bepleitte hier gisteren de asielszoekerscentra met de daarin opgesloten asielzoekers in de brand te steken.

   Moet ik meer zeggen?

   1. Terzo

    Ja en? Kan zij daarom geen gelijk hebben in deze kwestie?

    1. Krijgsman

     Als je geneigd bent racisten met genocidale opvattingen gelijk te geven zal zij voor jou wellicht gelijk hebben.

     Ik beschouw Geah als een geesteszieke, en die hebben zelden gelijk.

     1. Terzo

      Zo beschouw ik jou ook, wat is nu eigenlijk je punt?

   2. Geah

    Klopt dat ik dat heb gedroomd….maar wat heeft dat met dit onderwerp te maken?

    1. Terzo

     Helemaal niets, maar die mafkees besmeurt graag mensen, heeft met zijn uiterlijk te maken denk ik, hij ziet er namelijk niet uit met zijn scheve bek.

 14. Ni28

  Juncker is een bange man die onzin verkondigt. Wij zitten al in een continentale crisis daar hebben wij Oekraïne niet voor nodig. Door de massamigratie zijn wij onze continent aan het verliezen. Daar heeft Juncker het niet over. Het verraad van Europa door de EU. De expansiedrift van de EU is de tweede reden om ons zorgen te maken over onze continent. Met Oekraïne win je niets maar kunt veel verliezen door de ruzie met de maniak Poetin op de spits te drijven. Poetin zal nooit de wieg van Rusland vrijwillig loslaten. Vergeet niet dat de Oekraïne voor de helft uit Russen bestaat. Je haalt oorlog binnen in Europa door deze expansie van de EU. Alle grote rijken zijn aan hun grootheid kapot gegaan.

  1. Krijgsman

   “Met Oekraïne win je niets maar kunt veel verliezen door de ruzie met de maniak Poetin op de spits te drijven.”

   Het opmerkelijke is dat veel nee-stemmers mert hun stem hopen de positie van Poetin te versterken ten nadele van de democratisch gekozen eigen bestuurders.

   1. CJD

    Zo zo. en Putin is dus niet democratisch gekozen?

    1. Krijgsman

     Nee, Rusland is niet te beschouwen als een democratie.

     1. Terzo

      Omdat jij dat vindt, Putin is democratisch gekozen door zijn bevolking trieste clown!

 15. Ruud562

  En Tim,
  Politieke correctheid leidt tot naïviteit, leidt tot dwaasheid en ondermijnt de normen en waarden van een democratie.

 16. H.Vaes

  Ook ik stem…NEE….
  En als het licht dan uit gaat…. welnu ik heb nog een doosje kaarsen overgehouden met de kerst.
  En dan aanschouwen we het nieuwe licht.

 17. JanKorneeldeWit

  Hahahaha weer een rotfllol-moment in ons geliefd Colombiaaaa……los borrachos y los niños siempre dicen la verdad……wat een man…te dom om te poepen….maar zuipen dat ie kan!!

 18. toetssteen

  Meet mr. warmonger:

  http://www.nybooks.com/articles/2015/10/08/ukraine-europe-what-should-be-done/

  Deze man e de club achter hem, financiert de hele propagandamachine. Voor hem zit men op en geeft pootje en wee hen die dat vertikken. Samenwerkenden zijn de Rothschilds en de Rockefellers.
  Wat ze willen? Wereldheerschappij en de landen die zich verzetten, moeten kapot worden gemaakt.
  Het ergste is dat ze er zich niet eens voor schamen. Het domste is dat men hier deze liederlijke kliek door uitermate dom gewauwel steunt. (en dan heb ik het over de usual suspects)

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.