Sven Kramer voor de ACHTSTE keer Europees Kampioen Allround

Geen categoriejan 10 2016, 20:00
De beste allrounder allertijden, Sven Kramer, heeft weer een gouden plak veroverd. Vandaag werd hij namelijk voor de achtste keer Europees Kampioen Allround.
Kramer won zijn eerste Europese titel in 2007, toen hij 20 jaar oud was. Nu, op zijn 29e, heeft het toernooi voor de achtste keer gewonnen. Dit betekent dat hij sinds zijn 20e slechtst twee keer iemand voor zich heeft moeten laten.
Dat is echt ongekend, zeker ook omdat het niveau hoger ligt dan ooit.
Kramer sloot het EK af met de winnende tijd op de 10.000 meter: 13.11,98. Voor zijn doen was dat een goede, maar geen bijzonder opvallende race. Hij werkte de tien kilometer gedoseerd af.
Dat kon Kramer doen omdat het voor de start van de 10.000 al duidelijk was dat de titel van hem was. Hij had eerder al het fundament gecreëerd voor zijn achtste kampioenschap door de vierde tijd op de 500 meter neer te zetten, en de eerste tijd op de 5.000 meter. Zijn prestatie op de 1.500 meter viel hemzelf vervolgens wat tegen, maar de schade viel alleszins mee. Hij werd namelijk vijfde in 1.48,08.
Daardoor bedroeg zijn voorsprong op de nummer twee in het klassement, de Belg Bart Swings, al voor de start van de 10 kilometer 3,76 seconden seconden. Aangezien Kramer juist op die afstand vrijwel onklopbaar is was het voor de start al duidelijk dat hij zijn achtste gouden Europese titel allround zou binnenslepen. De enige vraag was of hij daar ook nog een kleine medaille van de 10.000 meter zelf aan wilde toevoegen, of dat hij het enigszins rustig aan zou doen. Nu weten we dus dat hij gewoon een mooi schema koos dat hem de winst zou bezorgen in het klassement én op de laatste afstand zelf.
Het is een ongekende prestatie van Kramer, die vorig jaar recordhouder werd door het EK Allround voor de zevende keer te winnen. Niemand had hem dat ooit gedaan, ook Rintje Ritsma -- die andere geweldige allrounder -- niet.
We mogen in Nederland in onze handjes knijpen dat we Sven Kramer hebben. Wat een held!
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten