Terroristische aanval in Istanbul: doden en gewonden gemeld

Geen categoriejan 12 2016, 11:00
Bij een terroristische aanslag in de wijk Sultanahmet in Istanbul zijn onschuldige mensen gewond geraakt en zelfs gedood. Dat bericht het Turkse Hürriyet.
Volgens Turkse media vond de explosie plaats bij de obelisk van Theodosius. Deze obelisk komt uit het oude Egypte en werd in de vierde eeuw na Christus naar Istanbul (toen nog: Constantinople) gehaald door keizer Theodosius. Het is één van de grootste trekpleisters voor toeristen in Istanbul, ik heb er zelf vele malen naast gestaan.
De obelisk werd voor het eerst opgezet door de Egyptische farao Thutmose III die van 1479–1425 aan de macht was in het oude Egypte.
De aanslagpleger was waarschijnlijk een zelfmoordterrorist. Zijn bom was zo krachtig dat mensen in heel andere buurten de explosie hoorden. En dat wil wat zeggen. Istanbul is namelijk een gigantische stad. Volgens de meeste experts wonen er tegenwoordig tussen de 12 en 15 miljoen mensen. Zeg maar: heel Nederland in één stad.
Het Turkse Today's Zaman voegt daar aan toe dat ambulances meteen op pad zijn gestuurd om gewonden te helpen. Een helicopter vliegt op dit moment boven het gebied waar de aanslag plaatsvond.
De Sultanahmet-buurt is bijzonder populair onder toeristen, die wellicht dan ook het doelwit waren van de aanslag. Zo staat de obelisk er niet alleen, maar ook het befaamde Topkapı Paleis en de Blauwe Moskee, één van de mooiste moskeeën ter wereld.
Het is nu de vraag wie erachter zit. Het zou de PKK kunnen zijn -- de Koerdische terroristische organisatie die steeds actiever is geworden -- maar het kan ook gaan om radicale communisten én natuurlijk om islamisten, waaronder ISIS. Die laatste groepering is prominent aanwezig in Turkije, wat eerst en vooral komt doordat president Recep Tayyip Erdogan er tijdenlang voor zorgde dat de grensovergang met Syrië open was en dat iedereen -- terroristen incluis -- er zonder problemen doorheen konden reizen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten