Under Pressure: Eén van controlfreak David Bowie's grootste hits kwam spontaan tot stand

Geen categoriejan 11 2016, 12:00
David Bowie was tijdens zijn leven niet alleen een ongekend grote rockster, maar ook nog eens een strateeg eersteklas. Elke gedaanteverandering en hit was deel van een plan; een plan van Bowie om zichzelf op een bepaalde manier neer te zetten.
Bowie stond dan ook bekend als een echte controlfreak. En terecht; alles in zijn carriere gebeurde bewust. Er waren geen toevalligheden.
Nou ja, behalve één hit, misschien wel de grootste hit die hij ooit gehad heeft: Under Pressure met Queen.
RTL Nieuws' Rik Konijnenbelt legt namelijk uit dat dit nummer wel degelijk spontaan tot stand kwam:

Het is de zomer van 1981. David Bowie is in Montreux, de stad aan het meer van Genève waar de wereldberoemde band Queen een eigen studio heeft. Freddie Mercury en co zijn er om een nieuw album op te nemen. Bassist John Deacon heeft al een baslijn bedacht. En er ligt ook al een basis voor een nieuw nummer, werktitel Feel Like.

Bowie is op dit moment in dezelfde regio om een film op te nemen (Cat People). Het zal niemand verbazen dat de grootheden -- Freddie Mercury en David Bowie -- elkaar tegen het lijf liepen. Toen dat gebeurde besloten ze samen wat nummers op te nemen in de studio, gewoon voor de lol. Ze deden dat als volgt: Bowie zong nummers van Queen, Mercury zong juist nummers van Bowie.
De mannen hadden geweldig veel plezier. Ze snoven het ene lijntje coke na het andere, en dronken flink wat alcohol. Toen had Bowie er genoeg van. Waarom, vroeg hij de bandleden van Queen, nemen we niet écht een nummer op? Een nieuw nummer?
Queen was op dat moment bezig met het schrijven van een nummer dat toen nog Feel Like heette. De baslijn lag al klaar. Bowie en Mercury kregen allebei bepaalde zinnen om te zingen, maar de teksten werden onafhankelijk van elkaar opgenomen, dit omdat de producer wilde dat beide heren het beste uit zichzelf zouden halen en niet op de ander zouden leunen.
Het gevolg? De enorme hit Under Pressure.
De heren hadden de tijd niet om een clip op te nemen, waardoor er een nogal banale video werd vrijgegeven. Desalniettemin werd Under Pressure één van de grootste hits ooit, zowel voor Bowie als voor Queen.
Overigens zongen de heren het nummer nooit live samen. De enige keer dat Bowie het met Queen zong was toen Mercury al overleden was.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten