Zika-virus verspreidt zich extreem snel: waarom geeft Nederland nog steeds geen negatief reisadvies?

Geen categoriejan 29 2016, 10:00
De WHO luidt de noodklok.
De World Health Organization slaat alarm: het Zika-virus grijpt explosief om zich heen. Dit jaar zullen naar verwachting zeker vier miljoen mensen besmet raken met het virus, dat door muggen wordt verspreid. Zoals Michael van der Galien deze week al uitlegde, is het vooral schadelijk voor ongeboren baby's:

Het virus is bijzonder slecht voor vrouwen die zwanger zijn. Het zorgt namelijk voor een foetale misvorming, waardoor baby’s worden geboren met kleinere hersenen dan normaal. Het gevolg: kinderen van moeders met het Zika-virus worden geboren met onvolgroeide hersenen en veel te kleine schedels. Die afwijkingen kunnen vervolgens resulteren in de dood of een verstandelijke afwijking. In Brazilië overkwam dat vorig jaar 3.893 baby’s, wat dertig keer meer is dan in 2010.

Vreselijk. Het virus verspreidt zich op dit moment in rap tempo door het Amerikaanse continent, en dat heeft grote gevolgen. De regering van El Salvador heeft vrouwen zelfs aangeraden om tot 2018 niet meer zwanger te worden. Een bizarre maatregel, ingegeven door angst voor het gruwelijke virus. Het laat zien hoe desastreus de gevolgen zijn als dit virus níét effectief wordt bestreden. Verdere verspreiding van het Zika-virus is simpelweg een nachtmerriescenario: het jarenlange werk van hulporganisaties om kindersterfte te bestrijden, zou in één klap kunnen worden tenietgedaan.
België heeft een negatief reisadvies uitgegeven voor landen die getroffen zijn door het virus. Experts willen dat Nederland die stap ook neemt. Muggen-expert Bart Knols wijst erop dat het slechts een kwestie van tijd is voordat het virus ook de Nederlandse Antillen bereikt. Hij hamert al jaren op hardere maatregelen tegen dit soort epidemieën. De oplossing?

"Laten zien dat we dat beest ook anno 2016 kunnen uitroeien en op het moment dat je dat lukt, dan ga je ervoor zorgen dat je niet meer een herintroductie krijgt."

Knols houdt de politiek verantwoordelijk voor de onstane situatie. "Het is wel heel triest dat het zo ver moet komen voordat men in beweging komt, maar helaas scoort preventie niet goed voor politici. Men wacht tot het volledig uit de hand loopt, dan is er iets te corrigeren."

Ik ben geen muggen-expert, maar de suggestie van Knols lijkt mij zeer redelijk: muggen die dodelijke virussen verspreiden, moeten zo snel mogelijk worden uitgeroeid. Ook is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een negatief reisadvies komt voor landen zoals Suriname, die besmet zijn met het Zika-virus.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten