Brussel: Hongaars migrantenreferendum "ongepast"

Geen categoriefeb 25 2016, 18:00
Brussel vindt het referendum over de migrantenproblematiek dat Hongarije wil houden, niet passen bij het de Europese aanpak.
Na maandenlang discussieëren kwam het er in september dan toch van: een verdeelsleutel die bepaalt hoeveel asielzoekers elk EU-land verplicht moeten opnemen. Hier was uiteraard veel verzet tegen, onder andere vanuit Hongarije. Hoewel het verdelen van de lasten over verschillende landen nog wel wat heeft, is de manier waarop deze verdeling tot stand is gekomen, volstrekt absurd. Dit is vooral gedaan op basis van de inwoneraantallen van landen, wat tot rare situaties leidt. Een voorbeeld: waar het rijkste land ter wereld, Luxemburg, slechts 237 mensen moet opnemen, moet Roemenië er meer dan 10 keer zo veel opnemen: 2475.
Natuurlijk is er van dit plan nog weinig terecht gekomen, vooral door de ontevredenheid over deze scheve verdeling. Hoewel het plan met een meerderheid is aangenomen, heeft de Hongaarse regering er nog steeds veel vraagtekens bij. Daarom heeft premier Orbán besloten het besluit door het volk van zijn land te laten nemen, via een referendum. Centraal staat de vraag: moet Hongarije het vastgestelde aantal migranten ook daadwerkelijk opnemen, of niet?
Niet bepaald onverwacht heeft Brussel laten weten dit referendum niet "passend te vinden bij de EU-aanpak van vluchtelingenproblematiek". En misschien heeft ze daar formeel wel een punt: het besluit is genomen met een meerderheid, wat het bindend maakt. Op zich heeft Hongarije zich dus inderdaad te schikken naar wat er is afgesproken, en is dit referendum een rare stap. Maar dit laat wel weer zien hoeveel er op dit moment mis gaat in de Europese Unie. De besluiten worden dan misschien op een juiste manier genomen, maar de dingen dié besloten worden, zijn gewoon meer dan fout. En al dat overschaduwt steeds meer de positieve dingen die Europa ons gebracht heeft.
De waarheid is dat deze dingen niet alleen overschaduwd, maar regelrecht ongedaan gemaakt worden. De grenzen gaan dicht, en de onenigheid tussen landen is groter dan ooit. Brussel moet nodig wakker worden, want men is daar simpelweg lui geworden. Er wordt geen moeite meer gestoken in echte oplossingen met een breed draagvlak. In plaats daarvan worden dit soort onzinbeslissingen aangenomen, onder druk van imaginaire ideeën als 'de Europese aanpak'. En zolang dat zo blijft, heeft de Unie geen enkele kans op slagen meer.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten