Comeback: Donald Trump verpulvert concurrentie in Hew Hampshire

Donald Trump — de miljardair die net doet alsof hij begrijpt wat gewone mensen elke dag meemaken — heeft de primaries van New Hampshire gewonnen. En hij deed dat met groot gemak: zijn voorsprong ten opzichte van de nummer twee is zo’n 18%.

Helemaal ongekend is die voorsprong niet. In 2000 deed John McCain hetzelfde: hij versloeg George W. Bush toen met gemak in wat Amerikanen de Granite State noemen. Zoals iedereen weet was dat niet voldoende voor de veteraan en senator: uiteindelijk versloeg W. hem en werd hij zelfs president door op verkiezingsdag af te rekenen met Al Gore.

Toch zijn er ook wel weer verschillen tussen Trump en McCain — verschillen die Trump hoop moeten geven. Zo leidt hij in South Carolina, de staat die nu op de agenda staat. Als hij dat doet heeft hij twee van de drie eerste staten gewonnen: geen enkele Republikeinse presidentskandidaat die dat ooit deed verloor uiteindelijk de nominatie. Of, positiever gesteld: iedere Republikeinse presidentskandidaat die twee van de drie eerste primaries won (Iowa, New Hampshire en South Carolina) werd uiteindelijk de nominee van de partij.

Dat is goed nieuws voor Trump, maar toch ook weer slecht nieuws. Het goede nieuws is dat hij het op dit moment prima doet in South Carolina: zijn voorsprong daar bedraagt zo’n 16%. Zelfs als hij vijf procentpunt verliest op verkiezingsdag (dat gebeurde in Iowa) en degene die nu op de tweede plek staat 4 procentpunt stijgt wint Trump nog steeds met 7% verschil. Als je de miljardair bent betekent dit dat je nu heel positief over de toekomst bent.

Het slechte nieuws voor The Donald? De nummer twee in South Carolina is op dit moment Ted Cruz. Hoewel Cruz gisteren derde werd was dat voor hem een heel goede prestatie: hij is namelijk voor een groot deel afhankelijk van kiezers die zichzelf beschrijven als “heel conservative” én van Evangelicals (zeer gelovige christenen). In Iowa vormen Evangelicals 64% van het electoraat. In New Hampshire slechts 25%.

De meeste Republikeinen in New Hampshire zijn sociaal liberaal en fiscaal conservatief; precies het soort mensen waar Trump het van moet hebben. Deels tenminste. Daar komt bij dat de Republikeinse voorverkiezingen er open staan voor onafhankelijke kiezers én zelfs voor Democraten. Dat is allemaal in het voordeel van Trump die het tegenwoordig minder goed doet dan Cruz met dit soort kiezers en het juist wat meer van steun van gematigde kiezers moet hebben.

Dat is allemaal anders in South Carolina. Daar vormen Evangelicals weer 60% van het Republikeinse electoraat… en Republikeinse kiezers zijn er aanzienlijk conservatiever dan in New Hampshire. Dat zou moeten betekenen dat Cruz het daar veel beter moet doen dan in New Hampshire en Trump echt moet kunnen bedreigen. Voor hem geldt natuurlijk hetzelfde: als hij South Carolina wint heeft hij twee van de drie eerste primary staten gewonnen, geen enkele Republikein die dat ooit deed verloor uiteindelijk toch nog de nominatie.

Met andere woorden: het wordt vrijwel zeker nog ongelooflijk spannend in South Carolina. Er is nog niets beslist.

Nou ja, dat is niet helemaal waar. Het is namelijk duidelijk dat de ‘establishment kandidaten’ er net zo goed mee op kunnen houden. De gouverneur van Ohio, John Kasich, werd weliswaar tweede gisteravond nog voor Cruz, maar dat komt eerst en vooral doordat hij de afgelopen maanden zo ongeveer in New Hampshire is gaan wonen. De andere twee establishment types, Jeb Bush en Marco Rubio, werden resp. vierde en vijfde. Gouverneur Chris Christie van New Jersey werd zelfs zesde. Die mannen, die het stuk voor stuk beter hadden moeten doen in New Hampshire dan Cruz, bleven dus achter hem. En niet een beetje ook.

Kasich heeft totaal geen organisatie in andere staten en weinig tot geen geld. Jeb Bush en Rubio weten dat ook, wat dan ook de reden is dat ze gewoon honderd procent voor South Carolina gaan, waar de establishment-stem dus wéér verdeeld zal zijn… wat betekent dat het wéér een race wordt tussen Trump en Cruz.

Dan een vraag die we moeten beantwoorden: Cruz en Trump worden allebei gezien als outsiders. Trump is de shockjock qua stijl, Cruz is de shockjock qua inhoud (want conservatiever dan alle anderen). Waarom doen juist zij het goed?

Het antwoord: de Amerikanen hebben het gewoon helemaal gehad met het establishment. Het is afwachten welke outsider-kandidaat het uiteindelijk wint (Cruz of Trump), maar het moge duidelijk zijn dat Republikeinse kiezers totaal geen vertrouwen meer hebben in de boven hen gestelden. Het vertrouwen is weg, en ze eisen een politieke transformatie.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

5 reacties

 1. Bromsnor

  De media in de VS (en daarbuiten) haten Trump en demoniseren hem dagelijks.

  Ondanks al die aanvallen door de media en het establishment doet Trump het goed in de peilingen.

  Trump is niet zozeer links of rechts maar vooral een anti-establishment kandidaat die
  niet afhankelijk is van gelddonors. Trump richt zich vooral op het verbeteren van de economie.

  It’s A Revolution: Donald Trump More Than Doubles the Competition in New Hampshire
  http://www.breitbart.com/big-government/2016/02/10/its-a-revolution-donald-trumps-victorious-new-hampshire-outcome-more-than-doubles-everyone-else/

 2. DeKadt

  Het moet wel heeeel raar lopen als Trump de nominatie niet binnenhaalt. De media daar demoniseren naar hartenlust (what else is new?) maar laten ook weinig tot niets zien van de gigantische aantallen zien die Trumps caravan bezoekt. Dat loopt in de vele duizenden. En evenzo velen die er niet in mogen wegens de veiligheid. Kortom, Trump’s succes wordt zo veel mogelijk buiten de camera’s gehouden.

  Maakt niks uit. Trump heeft 1 miljard gereserveerd voor zijn campagne maar eigenlijk bijna nog niks uitgegeven. In tegenstelling tot de anderen die honderden miljoenen stukslaan op Trump’s mediabonanza. Trump is gewoon niet kapot te krijgen omdat hij zich niets aantrekt van de zittende kliek en de Republikeinse bobo’s die hem eigenlijk niet mogen. En vooral zij moeten oppassen straks, want zodra Trump aan het stuur gaat binnen de partij zal alles onder druk vloeibaar worden en zullen er koppen rollen.

  Kortom, Trump rolt gewoon door als stoomwals en zal de nominatie op z’n sloffen binnenhalen en vervolgens de Democratische kandidaat verpulveren. Sommige mensen zetten Trump weg als een halvegare, maar er is nog nooit zo’n slimme hyperintelligente halvegare geweest als Trump. Hem onderschatten is dodelijk. Hem demoniseren nog erger.

  1. Krijgsman

   Trump is zo’n abjecte griezel dat Hillary dubbel van hem profiteert, in de voorverkiezingen door Democraten op haar te laten stemmen met het, overigens juiste, argument dat zij de enige is die Trump kan verslaan en in de echte verkiezingen door gewone Amerikanen een doorslaggevend argument te geven hem de weg tot het Witte Huis te versperren.

   DeKadt toont niets van de dynamiek van de Amerikaanse verkiezingen te begrijpen.

   1. Houtlijm

    Krijgsman doet of hij veel weet van de Amerikaanse verkiezingen, maar geeft duidelijk blijk er geen snars van te snappen. Het zijn z’n socialistisch/democratische wensdromen die hem tot dit soort besliste uitspraken brengen, maar dieper dan de oppervlakte kan hij niet kijken en van de Amerikaanse mentaliteit heeft hij al helemaal geen kaas gegeten. Onkunde, onwetendheid en onbegrip. Maar wel altijd een grote bek. Typisch Krijsman.

 3. toetssteen

  Dat Trump, maar ook Sanders in Iowa tweede zouden worden was voorspelbaar. Iowa was van Cruz, de dominee’s zoon. Best nog een prestatie daar tweede te worden.

  Voor de rest wat Bromsnor/DeKadt en Houtlijm zeggen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.