Dit ene interview toont feilloos aan waarom Europeanen zo falen met Amerika-verslaggeving

Zelden heb ik in een paar minuten al zoveel gezien mis zien gaan met hoe Europese journalisten de Amerikaanse verkiezingsrace verslaan. Dit filmpje is écht exemplarisch.

In Amerika staat Super Tuesday voor de deur, en ook Europeanen kijken enthousiast mee naar hoe onze grote Amerikaanse broer begonnen is met het proces om een nieuwe president te verkiezen. De aandacht is zelfs zo groot, dat veel Europese nieuwsbedrijven eigen verslaggevers naar de Verenigde Staten hebben gestuurd, om van dichtbij reportages te maken over de race die gaat om het opvolgen van Barack Obama.

Mijn advies aan hen? Blijf gewoon maar thuis. Laat de Amerikanen het maar zelf doen, want het is niet om áán te zien. Neem nu de Vlaamse commerciële zender VTM. Zij stuurden een camera en een jonge verslaggever naar een politieke rally van Heidi Cruz (inderdaad, de vrouw van Ted Cruz). En je ziet het gewoon voor je ogen misgaan:

Niet alleen hebben de Belgen hun feitenkennis niet onder controle (nee, Ted Cruz en zijn vrouw zijn geen katholieken. Het zijn baptisten), maar hun progressieve ‘tic’ is ook lastig onder controle te krijgen. Ondanks dat deze verkiezingen niet gaan om euthanasie of het homohuwelijk, kan de jongen het tóch niet laten om Heidi Cruz daar zogenaamd even op vast te pinnen. De vrouw van Ted Cruz heeft natuurlijk geen zin om hier als plaatsvervanger van haar man stampij te gaan maken met een buitenlandse rouwdouwer, dus ze wimpelt hem in beleefde termen af. Terecht, als je het mij vraagt.

Eenmaal terug in België wordt er boven dit videobaksel echter de titel ‘Cruz sprakeloos na vraag VTM-journalist’ geplakt. Wie de beelden ziet weet echter wel beter: Heidi gaat hier niet in discussie met een stel ‘journalisten’ die niet in staat zijn om neutraal verslag te doen van de verkiezingsrace. En logisch ook: een ruzie moet je alleen aangaan met mensen die het waard zijn. Dus niet met een omhooggevallen redacteurtje uit een land dat door de meeste Amerikanen niet eens kan worden aangewezen op een landkaart. Denk zo’n gozer echt dat een potentiële First Lady haar tijd gaat vrijmaken om een potje te woordworstelen met een verbeten progressieveling uit Vlaanderen? Grapjas…

Het is nu overigens heel verleidelijk om te zeggen: ‘haha, zie die domme Belgen dan! Gelukkig doen wij het beter!’ Maar dat zou dus onterechte borstklopperij zijn. Vergeet niet dat wij Maarten van Rossem hebben, die zonder enige psychiatrische kwalificatie Republikeinen wegzet als psychopaten. Of Twan Huys, die bij De Wereld Draait Door een conservatief medium als Fox News ontegengesproken mag wegzetten als schreeuwlelijkmedium.

Maar vrees niet: het is geen exclusieve kwaal van Nederlandstaligen. Elders in Europa al niet veel beter.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

1 reactie

 1. Bromsnor

  De verslaggeving van de Nederlandse (Europese) media van de Amerikaanse verkiezingen is slecht en eenzijdig.

  Over het algemeen heeft de verslaggeving een anti-Amerikaanse bias die te verwachtten is van de (linkse) media en is ook over het algemeen anti-Republikeins.

  De meeste media in Europa (maar ook in de VS) steunen de kandidaten van de Democratische partij. Obama had daarom zijn grootste supporters in de media (en Hollywood)

  Wat we vaak zien is dat Europese media berichtten overnemen van de Amerikaanse z.g mainstream media die anti-Republikeins is.

  Op dit moment moet Trump het ontgelden. Die word werkelijk van alle kanten aangevallen. Door zowel de rechtse als linkse media en natuurlijk door het politiek establishment. Hij word neergezet als een soort Hitler, als Stalin, als een racist, als een clown (vaak worden daarvoor zwaar bewerkte video’s gebruikt) enzovoorts.

  Het gevolg van deze slechte berichtgeving is dat veel mensen (die het nieuws niet direct volgen via de Amerikaanse media (via internet)) niet begrijpen wat er gebeurt in de VS en niet snappen waarom Trump op dit moment voor gaat in de peilingen.

  Het beste advies is dan ook om de Amerikaanse verkiezingen te volgen via internet via de Amerikaanse media. Dan krijgt de lezer/kijker een beter begrip wat er in de VS afspeelt.

  Donald Trump Crushing Competitors, Earns 49 Percent In CNN National Poll — Rubio 16, Cruz 15
  http://www.breitbart.com/big-government/2016/02/29/donald-trump-crushing-it-earns-49-percent-in-cnn-national-poll-rubio-16-cruz-15/

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.