Dit is levensvreugde: ze is 90 jaar en heeft kanker, maar maakt de mooiste reis van haar leven

Geen categoriefeb 28 2016, 16:00
Over een paar maanden wordt ze 91 jaar en ze heeft kanker, maar Norma heeft de beste tijd van haar leven.
Twee dagen nadat haar man -- met wie ze 67 jaar getrouwd was -- overleed, kreeg Norma te horen dat ze kanker had. Haar artsen vertelden haar dat ze zo snel mogelijk onder het mes moest en chemotherapie moest ondergaan. Alleen zo, zeiden ze, konden ze haar wellicht nog redden.

"Ik ben 90 jaar. Daar begin ik niet aan."

Norma heeft namelijk een hartstikke mooi leven gehad -- een leven dat ze bijna 7 decennia lang deelde met de liefde van haar leven. Ze begrijpt dat iedereen uiteindelijk sterft, en zij ook. In plaats van in zak en as te zitten en op te worden genomen in een verpleeghuis besloot ze om haar laatste maanden (of jaren?) op aarde te gebruiken om nog wat te zien van de wereld. En dat doet ze samen met haar zoon en schoondochter.
Schoondochter Ramie legt uit:

"Ze weten hoe onze levensstijl eruit ziet. We vroegen haar of ze met ons mee wilde gaan of dat ze naar een verpleeghuis wilde. Ze dacht er even over na en zei: 'Yep, ik denk dat ik meega'."

Vervolgens verkochten ze Norma's huis en kochten ze een nieuwe camper van zo'n 11 meter lang.
Sindsdien reist het trio door Amerika. Ramie en haar man hebben een Facebook-pagina opgezet waarop ze Norma's avonturen bijhouden. Daar zie je dat ze naar allerlei mooie bestemmingen is gereisd, waaronder naar Mount Rushmore, Yellowstone National Park en de Grand Canyon.
[caption id="attachment_132544" align="aligncenter" width="494"]Norma bij Mount Rushmore Norma bij Mount Rushmore[/caption]
Ze gingen ook naar het Tweede Wereldoorlogmuseum in New Orleans. Aangezien Norma een marine-verpleegster was werd ze daar als een ware heldin behandeld. Vervolgens gingen ze naar Florida waar ze een museum bezochten dat gecreëerd was in verband met de maanlanding. Ook gingen ze daar naar het strand om mooie schelpen te verzamelen.
[caption id="attachment_132545" align="aligncenter" width="495"]Toen deze foto gemaakt werd zei Ramie tegen Norma dat ze "bad ass" moest kijken. Dat is duidelijk gelukt. Toen deze foto gemaakt werd zei Ramie tegen Norma dat ze "bad ass" moest kijken. Dat is duidelijk gelukt.[/caption]
Norma is een stille, rustige vrouw die gelukkig niet al te veel pijn heeft door de kanker. Daardoor kan ze ondanks de dood van haar man toch nog van het leven -- en van de reis -- genieten. Twee maanden geleden luidde ze dan ook in stijl het nieuwe jaar in.
Screen Shot 2016-02-28 at 13.05.24
Ramie en haar man -- Norma's zoon -- vinden het geweldig om samen met Norma te reizen. "We hebben veel van deze plekken al eerder gezien," zegt de schoondochter, "maar het is geweldig om deze plekken nu door haar ogen te zien. Daarnaast ontmoet ze ook nog eens heel veel mensen waar ze frank en vrij mee praat."
Screen Shot 2016-02-28 at 13.06.36
Ze gaat verder: "We doen er alles aan om haar blij te maken en haar geluk is ongelooflijk aanstekelijk."
Norma blij
Zo zie je maar weer: het feit dat je ziek bent hoeft niet te betekenen dat je niet meer van het leven kunt genieten. Sterker nog, het kan een geweldige motivatie zijn om jezelf gelukkiger dan ooit te maken.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten