Erger dan zelfmoord: dit gebeurt er als je een sigaret opsteekt

Geen categoriefeb 21 2016, 17:00
Roken is slecht voor je. Dat weet iedereen. Maar weet jij hoe slecht precies?
Roken is zelfmoord, zegt men weleens. Daar zit een kern van waarheid in, maar het is helaas een beetje een understatement. Het is namelijk veel erger dan zelfmoord: het is zelfmarteling, gevolgd door zelfvergiftiging, afgesloten met een afgrijselijk pijnlijke zelfmoordactie.
Kijk maar naar de 6 dingen die gebeuren als je een kankerstok aansteekt:
[caption id="attachment_132048" align="aligncenter" width="606"]A Yee (bron: Flickr) A Yee (bron: Flickr)[/caption]
1. Rokers leven gemiddeld tien jaar korter dan niet-rokers.
En hoe meer ze roken, hoe korter hun levensverwachting.
[caption id="attachment_132050" align="aligncenter" width="600"]Janis Petranis (bron: Flickr) Janis Petranis (bron: Flickr)[/caption]
2. Je werkt met iedere trekje maar liefst 70 carcinogenen naar binnen.
Dat zijn kankerverwekkende stoffen.
Jawel: 70.
[caption id="attachment_132051" align="aligncenter" width="421"]Andréia Bohner (bron: Flickr) Andréia Bohner (bron: Flickr)[/caption]
3. Je kunt er zeker van zijn dat je kanker krijgt.
En dan bedoel ik niet alleen longkanker, maar ook darmkanker, blaaskanker, leverkanker, en alvleesklierkanker. Voor je denkt dat het daarbij blijft: je vergroot de kans op andere kankersoorten ook.
[caption id="attachment_132052" align="aligncenter" width="614"]Paul Stevenson (bron: Wikimedia Commons) Paul Stevenson (bron: Wikimedia Commons)[/caption]
4. Je maakt jezelf onvruchtbaar.
Wil je graag kinderen hebben? Nou, dan kun je maar beter stoppen met roken. Als man zorgt roken er namelijk voor dat je pieleman volstrekt nutteloos wordt. Ten eerste krijgen rokers vaak te maken met erectieproblemen en ten tweede is hun sperma minder vruchtbaar dan dat van niet-rokers.
Ben je een vrouw, denk dan niet dat jij in dit opzicht niets te vrezen hebt: door te roken beschadig je de productie van hormonen. Het gevolg is dat het moeilijker voor je is om zwanger te worden. En dat allemaal dankzij die ellendige kankerstok.
[caption id="attachment_132053" align="aligncenter" width="615"]Michelle Tribe (bron: Flickr) Michelle Tribe (bron: Flickr)[/caption]
5. Zwangere vrouwen zetten hun leven en gezondheid van hun kind op het spel.
Het is erg genoeg dat je jezelf beschadigt, maar het is volstrekt onacceptabel dat je je ongeboren kind mishandelt. En ja, dat doe je als zwangere vrouw door te roken. Vrouwelijke rokers hebben vaker miskramen en hun baby's lijden vaak aan ondergewicht. Dat laatste zorgt zowel voor een vroege dood (als ze eenmaal geboren zijn) én voor serieuze handicaps.
[caption id="attachment_132054" align="aligncenter" width="568"]Melissa Johnson (bron: Flickr) Melissa Johnson (bron: Flickr)[/caption]
6. Je bezorgt jezelf diabetes.
Roken beschadigt je bloedcellen waardoor je ontstekingen krijgt en oxidatieve stress. Dit zijn twee bekende oorzaken van type 2 diabetes.
Kortom: als je om wat voor reden toch nog rookt, stop dan nu. Het goede nieuws is namelijk dat je lichaam bijzonder snel herstelt als je ermee ophoudt.
Wil jij stoppen met roken maar weet je niet goed hoe? Ga dan naar DeStopSite.nl, AllenCarr.nl of koop Allen Carrs boek Stoppen met roken zodat je het op eigen houtje kunt doen. Ik ben zelf sigarettenvrij geworden -- dat is alweer zes of zeven jaar geleden -- met behulp van het boek.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten