Filmindustrie wil geld zien: staat moet óf illegaal downloaden aanpakken, óf 1,2 miljard euro betalen

Geen categoriefeb 05 2016, 9:00
De bazen van de filmindustrie hebben eurotekens in de ogen. De staat treedt volgens hen niet hard genoeg op tegen illegaal downloaden, en moet daar financieel voor opdraaien.
Nederlandse filmproducenten en distributeurs zijn het helemaal zat. De overheid treedt veel te zwak op tegen het illegaal downloaden van films, en de totale schade is door de filmindustrie inmiddels op 1,2 miljard euro begroot. In een brandbrief aan staatssecretaris Dijkhoff en de Tweede Kamer stellen de filmbazen de staat voor een keuze: óf optreden tegen filmpiraterij, óf 1,2 miljard euro dokken.
De krant van wakker Nederland schrijft:

Of de Nederlandse staat pakt haar verantwoordelijkheid voor ‘onrechtmatige wetgeving waardoor piraterij straffeloos mogelijk is’. Of er volgen juridische stappen. De schade moet sowieso vergoed en er moet nieuwe strafwetgeving komen. Hierdoor kunnen zogenaamde Internet Service Providers (ISP’s) worden aangepakt als zij hun kanalen open zetten voor piratenwebsites.

De filmbazen halen een uitspraak aan van het Hof van Justitie in Straatsburg. Daaruit zou blijken dat het toestaan van downloaden in strijd is met het Europees recht. De Nederlandse overheid zou dus te laks zijn op dit gebied. De Minister van Veiligheid en Justitie heeft toegezegd dat hij gaat bemiddelen met internetproviders om te kijken hoe illegaal downloaden goed kan worden aangepakt. Maar dat vinden de filmmagnaten lang niet ver genoeg gaan: zij willen per direct nieuwe wetgeving zien:

"In Denemarken en het Verenigd Koninkrijk is de wet veranderd. Behalve het vergoeden van de schade moet ook dat gebeuren.”

Het is te hopen dat de minister bij het bepalen van regels kijkt naar de wensen van de Tweede Kamer, en zich niet laat pesten met dictaten van een groepje filmbobo's. De filmindustrie in Nederland profiteert al decennialang van miljoenen subsidie voor hun projecten. Het zou hen dan ook sieren om niet bij het minste of geringste meer dan een miljard euro van de staat te eisen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten