Onstopbare Hillary Clinton verpulvert Bernie Sanders in South Carolina

Geen categoriefeb 28 2016, 9:00
De voormalige First Lady liet geen spaan heel van de socialistische senator Bernie Sanders, gisteren in South Carolina.
Gisteravond was een zeer goede avond voor Hillary Clinton, die in de eerste zuidelijke primary voor de Democraten haar uitdager Bernie Sanders met ruime cijfers versloeg. Terwijl de Republikeinen vorige week al in deze staat hun voorverkiezing hielden om te bepalen wie de genomineerde wordt voor de race om het presidentschap in november, volgden de Democraten pas gisteren.
Clinton kon bogen op een bijzonder ruime overwinning: van de ruim 369.000 stemmen gingen er maar liefst 271.514 - oftewel 73,5% - naar Clinton. Bernie Sanders - die twee weken geleden nog een bijzonder grote overwinning boekte in New Hampshire - had het nakijken met slechts 26% van de stemmen.
Over het algemeen wordt aangenomen dat het kolossale verlies voor Sanders te maken heeft met zijn impopulariteit met zwarte kiezers, die een bijzonder grote electorale groep vormen voor de Democraten in zuidelijke staten. Het is niet dat deze kiezers iets tegen Sanders hebben, maar ze kennen hem gewoon niet. Hillary Clinton is daarentegen wel bekend, en heeft tijdens de campagne ook beloofd om het beleid van President Obama voort te zetten. Voor veel zwarten is Obama nog altijd een inspiratie, dus dit was een doorslaggevend argument.
Clinton en Sanders (en de Republikeinen) moeten zich nu opmaken voor Super Tuesday: aanstaande dinsdag gaat een kwart van de Verenigde Staten stemmen in voorverkiezingen. Bernie Sanders staat alleen op voorsprong in zijn eigen staat Vermont, en zal hard moeten werken om in ieder geval nog één of twee staten extra te winnen, waarmee hij zijn kandidatuur nieuw leven kan inblazen. Maar met de huidige stand van zaken ligt Clinton op koers om binnen een week of twee al de onvermijdelijke Democratische genomineerde te zijn.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten