Restaurant La Place zet arme toiletjuffrouwen aan de kant

Geen categoriefeb 12 2016, 16:00
Restaurantketen La Place (u kent het ongeveer van de V&D) wil dat het voortaan gratis wordt voor winkelaars om naar de wc te gaan.
Dat is leuk voor de winkelaars in kwestie, maar het is iets minder voor toiletjuffrouwen, die je toch echt onder de Nederlandse folklore kunt scharen. Die worden namelijk van de ene op de andere dag op straat gezet.
De 68-jarige toiletjuf Hanneke Reuvers kreeg gistermorgen -- net als al haar collega's -- een brief waarin werd uitgelegd dat ze na deze week werkloos is. Dat is wat apart omdat toiletjuffrouwen in het geheel niet betaald worden door La Place. Zoals Hanneke uitlegt aan De Telegraaf:

"Als toiletdame bij de La Place ben je zelfstandige. We kosten het bedrijf niets. We pachten de toiletten voor een symbolisch bedrag per maand, en zijn dan zelf verantwoordelijk voor de schoonmaakmiddelen, bezetting en inkomsten."

Daar komt bij dat toiletjuffrouwen niemand kunnen dwingen om te betalen: alle 'betalingen' worden vrijwillig verricht. Hanneke:

"Maar in de praktijk betaalt iedereen graag een kwartje of iets meer voor een schone wc, een dropje en een praatje."

Met andere woorden, niemand die er last van heeft dat deze dames om een kleine bijdrage vragen. Want, laten we wel wezen, we hebben allemaal wel 50 eurocent in onze broekzak: 50 cent die we normaal gesproken negeren.
De nieuwe eigenaar van La Place, Jumbo, heeft daar niets mee. De dames moeten op zoek naar een nieuwe baan, hun aanwezigheid is niet langer gewenst.

"Ik heb altijd op de markt gestaan met een eigen zaak. Daar moesten we mee stoppen omdat mijn man ziek werd, en sindsdien zorg ik met veel plezier voor blinkend sanitair. Je zou het een passie kunnen noemen, naast het contact met klanten: ik ben echt een mensenmens, en van die persoonlijke aanpak moet een zaak als La Place het volgens mij hebben."

Dat is niet alleen sneu voor de toiletjuffrouwen, maar ook voor klanten van La Place. Zoals Hanneke uitlegt:

"Die komen nu al amper aan hun taken toe. Dat wordt helemaal niets. Daarnaast zie ik ze regelmatig het toilet bezoeken zonder achteraf de handen te wassen. Daarna gaan ze weer broodjes smeren."

Ranziger dan dit wordt het natuurlijk niet. En deze types, die hun eigen handen niet eens wassen nadat ze naar de wc zijn gegaan, moeten de wc's nu schoonhouden?
Op de één of andere manier heb ik daar bijzonder weinig fiducie in. En ondertussen staan de arme Hanneke en haar vriendinnen in de kou.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten