Turkije beschuldigt Koerden van aanslag Ankara en voert bombardementen uit in Syrië en Irak

Geen categoriefeb 18 2016, 12:00
De Koerden ontkennen verantwoordelijk te zijn voor de aanslag, maar Turkije blijft bombarderen.
De aanslagen in Ankara blijven niet zonder gevolgen. Gisteren kwamen 28 mensen in de Turkse hoofdstad om het leven bij de aanslag. Volgens Turkije is de aan de Koerdische PKK-beweging verwante YPG verantwoordelijk voor de terreurdaad. YPG is Koerdische strijdgroep met communistische sympathieën die actief is in Syrië. Zowel de PKK als YPG strijden voor een onafhankelijke Koerdische staat, die deels in Turkije tot stand moet komen. Om dit doel te bereiken voeren de bewegingen al jarenlang een gewapende strijd tegen Turkije, en de aanslag zou passen in dit patroon.
Toch is het helemaal niet zeker of YPG wel echt de verantwoordelijke is voor de bloedige aanslag. Niemand heeft de terreurdaad nog opgeëist, en het komt Turkije wel erg goed uit om de Koerden verantwoordelijk te houden. Die zijn Turkije namelijk al lange tijd een doorn in het oog. YPG verovert steeds meer delen van Syrië in het grensgebied met Turkije. De Turkse premier Davutoglu vreest dat die grensgebieden zullen worden gebruikt als basis om aanvallen op Turkse soldaten uit te voeren.
Davutoglu eist daarom dat Westerse landen alle samenwerking met YPG stopzetten, en wil hulp van de internationale gemeenschap om YPG gezamenlijk te bestrijden. De kans dat dat gebeurt, is bijzonder klein. YPG is namelijk één van de groepen die militaire successen weet te boeken in de strijd tegen ISIS. In steeds meer Syrische steden en dorpen wordt de zwarte vlag van ISIS vervangen door de gele driehoekvlag van de Koerdische YPG. Bombardementen op de Koerden betekenen dat een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen ISIS wordt verzwakt.
Toch is dat precies waar de Turken nu mee bezig zijn. Niet alleen in Syrië maar ook in Noord-Irak nemen Turkse vliegtuigen de Koerden onder vuur. Het maakt duidelijk dat de strijd tegen ISIS voor de Turken ondergeschikt is aan de strijd tegen de Koerden. Sterker nog, door de Koerden te bombarderen, speelt Turkije ISIS alleen maar in de kaart.
En wat gaat Europa daaraan doen? Niets, volgens journalist Harald Doornbos. Turkije chanteert de EU namelijk nog steeds met de vluchtelingenkwestie:
https://twitter.com/HaraldDoornbos/status/700262333592006660
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten