Vind je contactloos betalen handig? Dan moet je hiervoor goed oppassen

Geen categoriefeb 05 2016, 14:14
Met contactloos betalen komt een droom van zakkenrollers uit.
Sinds een jaar zie je het overal in Nederland: contactloos betalen. Superhandig: je hoeft je pinpas alleen even op of naast de pinautomaat te houden en *bliep* je hebt betaald. Maar helaas is contactloos betalen niet alleen handig voor jou, maar ook voor dieven.
Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt namelijk dat er veel grotere bedragen kunnen worden afgeschreven middels contactloos betalen, dan banken beweren. Volgens banken kan er maximaal 50 euro in één keer worden afgeschreven met contactloos betalen, maar dat blijkt niet te kloppen. In principe kan ieder bedrag contactloos worden betaald, en dat heeft nare consequenties: je kunt voor ieder bedrag contactloos worden gerold.
De dief moet dan wél je pincode weten, maar die is in veel gevallen makkelijk te achterhalen door mee te kijken als iemand zijn code intoetst, of door met een warmtecamera op het toetsenbord van een automaat te kijken nadat iemand net heeft gepind. De toetsen die iemand heeft ingedrukt zijn dan nog warm door de aanraking, waardoor de code kan worden achterhaald.
https://www.youtube.com/watch?v=J-UlwW9gPuU
Zodra de dief de code heeft, is het slechts een kwestie van een pinautomaatje stiekem langs je tas of jas halen. Even je pincode intoetsen en klaar is Kees. Jij bent honderden euro's armer, en een dief gaat er met je geld vandoor. Uit de test van de Consumentenbond blijkt dat kleine, mobiele pinapparaatjes zelfs door een dikke damestas heen kunnen scannen.
Sommige banken verstrekken gratis beschermhoesjes voor je pas die ongewenst scannen onmogelijk maken. Een stukje aluminiumfolie om je pas wikkelen, kan ook helpen. Pas hoe dan ook heel goed op, want voor je het weet ben je je geld kwijt. Bekijk de video van de Consumentenbond nog eens goed om op de hoogte te zijn van de gewiekste trucs van criminelen.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten