Dijsselbloem: haha Nederland, we houden de belasting hoog. Lekker puh!

Hoe ziet een opgestoken middelvinger van politiek Den Haag naar de rest van Nederland eruit? Nou, zo’n beetje als de gedrukte versie van dit interview met Jeroen Dijsselbloem, de minister van financiën.

Een mededeling van Jeroen Dijsselbloem dit jaar: in 2017 kan je lastenverlichting wel op je buik schrijven. Het kabinet piekert er niet over om belastingen te verlagen. Want – kom nou – de burger is en blijft wel een melkkoe, natuurlijk. Ruimte voor een beetje fatsoen en een beetje verlaging van de belastingen, Jeroen. Nou?

“Dat lijkt me niet. Het wordt echt passen en meten dit jaar.” Maar op basis van de cijfers van het CPB denkt Dijsselbloem wel dat het “zou moeten lukken” de begroting passend te krijgen. Het CPB raamt de economische groei voor 2017 op 2 procent. “Lastenverlichting zoals we dit voor dit jaar hebben kunnen doen, zie ik volgend jaar zich niet herhalen.”

Geen ruimte voor lastenverlichting? Nou, misschien niet als je bang en voorzichtig van alle heilige huisjes afblijft. Maar wat nu als je de publieke omroep radicaal laat afslanken of afschaft? Wat nu als je de sociale zekerheid inperkt en ontwikkelingshulp stopt? Wat nu als je kapt met het betalen van die belachelijke boetes aan Brussel iedere keer, en wat nu als je taken als natuurbeheer en huizenbouw helemaal overlaat aan de vrije markt?

Nou, dan houd je een hoop geld over. Gelukkig ben ik niet de enige die er zo over denkt. VNL-Kamerlid Joram van Klaveren valt me bij:

Alles draait om keuzes en het stellen van prioriteiten. Het moge duidelijk zijn dat lastenverlichting – een nobel ideaal – geen prioriteit is van dit kabinet. Omwille van een duizendtal pechprojecten die u en ik mogen blijven financieren krijgen we aankomend jaar dus geen geld terug.

Het is maar dat u het weet.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Houtlijm

  Holland is reddeloos verloren. Duitsland zucht weliswaar onder een krankzinnige en ontoerekeningsvatbare kanzlerin, maar de lasten en belastingen zijn er wel lager en de kwaliteit van leven beslist een stuk hoger. Hollanders zijn het verleerd om te vechten, om in opstand te komen en het niet meer te pikken: sullige toetsenbord-helden en koffieautomaat-ridders. Sukkels doe écht eens wat tegen het uitkleden tot de bone.

 2. ceteris paribus

  De PvdA kan het nooit goed doen: als ze lastenverlichting aankondigen zijn het lichtzinnige postverteerders die de lasten doorschuiven naar onze kinderen en kleinkinderen, als ze de hand op de knip houden krijgen ze het verwijt de gewone man het brood uit de mond te stoten.

  De gedachte dat er een forse belastingverlaging in zit als we bezuinigen op ontwikkelingshulp en de publieke omroep toont geen groot inzicht in de overheidsfinanciën.

  1. Houtlijm

   Ceteris, je noemt alleen ontwikkelingshulp en publieke omroep: peanuts inderdaad. Maar het héle lijstje met àlle subsidies kritisch navlooien levert wel degelijk heel veel geld op. Om maar niet te spreken van de ZBO’s (zelfstandige bestuursorganen) waar nog nooit op bezuinigd is maar die wel met een significant deel van de poet gaan strijken. Ook moet de dictatuur van de farmaceutische industrie en de gezondheidszorg zelf (in omvang de 2e post op de Rijksbegroting) geslecht worden. Kijk maar eens wat dat tezamen oplevert.

   1. cmsuijkerbuijk

    @Houtlijm
    CD noemt expres slechts deze twee “bezuinigingen”, omdat hij óók wel weet, dat als hij alle andere onzinsubsidies opsomt en die hij óók wel kent (beter bekend als “Linkse Hobby’s”), hij geen poot meer heeft om op te staan en dus zijn onzinreactie niet kan plaatsen! Je moet namelijk wát, als dwarsligger zijnde!

  2. toetssteen

   @CP
   Maar u had toch al geen grein economie (het verstand inzake bedoel ik) verstand.
   U bent de persoon die beweert dat als men de bakker 5 euro afneemt, er drie (twee zitten er in het ambtenarensysteem) en dat via dat ambtenarensysteem geeft aan aan hen die geen cent inleggen de economie draaien gaat/ blijft/ zal bestendigen. Dat zulks kul is doorzien een kind. Immers als u de bakker maar vaak genoeg blijft beroven, kan hij geen meel kopen. Hij kan zelfs de belasting niet opbrengen. Dan heeft de bakker honger, de persoon die fake geld op de toonbank wil leggen honger en de ambtenaren…. Tja, o wacht, daarom moet de belasting hoog blijven!!!! problem solved volgens de simpele zielen.

 3. J.C.

  Het zogenaamde humane beleid van Rutte II en de 138 moet tenslotte ergens van betaald worden…….

 4. J.C.

  Overigens is het oud nieuws, wat al veel eerder in het nieuws was.

  Zoiets als heel verbaasd zijn over de naheffing van de EU.

 5. cmsuijkerbuijk

  Echt bezuinigen is nog nóóit door welke regering dan ook gedaan. Men had het dan gewoon over belastingverhogingen en lastenverzwaringen. Er zijn miljarden te halen bij die onzinnige windmolen- en klimaatsubsidies, die geen énkele invloed op het wijzigen van het klimaat hebben. Klimaat verandert al zolang de aarde bestaat en dat relatieve beetje CO2, dat overigens niet eens een relatie heeft met de “opwarming” van deze aardkloot, dat de mens uitstoot, heeft daar écht geen invloed op. Eén boertje van een vulkaan en we kunnen weer opnieuw beginnen met onzinnige belastingheffingen en subsidies.
  Dan moet het ook maar eens afgelopen zijn met het spekken van zogenaamde ontwikkelingslanden. EU-afdrachten, EU-crisis afpersing, Grieks “overeindhoud-geld”, Turkse afpersing en nep-vluchtelingenhulp en zo zijn er nog legio voorbeelden te noemen, waarop de regering écht kan bezuinigen. Noem ze maar in het kort: “Linkse Hobby’s”!
  Moet je eens kijken, hoeveel dát op zal leveren!

 6. Ni28

  De enige prioriteit van dit kabinet is de belastingen hoog houden. Liever nog hoger dan zij al zijn. De pensioenen nog verder omlaag tot niveau van Bulgarije. En verder de braafste jongetje van de klas blijven spelen en alle bodemloze putten blijven vullen. Zo blijf je zeker van een Brusselse luizenbaantje en daar gaat het om. En intussen blijven roepen hoe goed dit land is. Hoelang nog?

 7. toetssteen

  Ik wil het Singaporese systeem. Low tax, zelf sparen op eigen rekening (samen met werkgever indien daar sprake van is). Erfenis, is voor de nazaten die dat aan wenden om hun eigen woonlasten sterk omlaag te schroeven waardoor ze weer meer uit kunnen geven voor de opleiding van het kroost.

  Ach ja, maar socialisten krijg je niet van hun positie af, zelfs niet met een,ehhh, ik denk dat Suijkerbuijk weet wat ik bedoel.

  1. cmsuijkerbuijk

   @Toetssteen
   Jazeker weet ik dat (Grijnsssss)!

   1. toetssteen

    @Suijkerbuijk
    Mhhh, hoe zou dat nou komen?

    Qua Patet Orbis!

    1. cmsuijkerbuijk

     @Toetssteen
     Zelfde krijgmacht, ander deel: Parvus Numero, Magnus Merito!

 8. Pimsch

  De maatregelen zijn gewoonlijk Keynesiaans. Het vrije kapitalisme is niet zelfregulerend. Daarom moet de overheid ingrijpen dmv overheidsprojecten en verlaging van de loonbelasting e.d..
  Dit kabinet echter pakt wel de lonen aan maar niet de vermogens.
  Doe mij maar Piketty.

 9. Bes Tolen

  Pimsch. De vermogens, ook de grote, van de Nederlandse particulieren zijn gedecimeerd in deze eeuw. Die vermogens zitten trouwens ook voor een groot deel in bedrijven. Als die vermogens in buitenlandse handen geraken wat zo is gebeurd sinds het jaar 2000, zijn we steeds meer afhankelijk van de oligarchen in de VS en Engeland, landen die ons ook nog eens de financiële politiek voorschrijven. Medewerking krijgen ze genoeg: van de ECB, EU en regeringen en politiek, niet in het minst de linkse. De linkse politiek is zo dom omdat ze altijd weer in de redeneringen van het marxisme trappen. Maar Marx beschermde zijn eigen familie, die hem van onderhoud voorzag en zijn soort lieden wel, de bankiers. Altijd wordt met de vinger naar het bedrijfsleven gewezen maar in deze tijd maken de grootbankiers de gang van zaken uit. Daarin gesteund door de machtigste klieken (in wezen die veelal de wetten stellen in hun voordeel) waaronder de Rooms katholieke kerk, de werkelijke grootmachten dus en natuurlijk de havenots want die hangen altijd aan de lippen van hun belerende grootmeesters waaronder het christendom en nog meer de marxistische propagandisten. [Ontdek nog wie dat exact waren en nog zijn, waar ze precies zaten en zitten. Hun politieke erfenissen zijn nog altijd waarneembaar]. Die willen juist havenots bewerken en die trappen er in zodat daarmee hun positie nooit zal veranderen. Daar is heel wat anders voor nodig. En vooral ook anderen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.