EU geeft zich over aan autoritair Turkije: 3 miljard euro extra en visumvrij reizen voor Turken vanaf juni

Geen categoriemrt 08 2016, 11:00
De Europese Unie heeft zich gisteren met huid en haar uitgeleverd aan Turkije.
De deal tussen de Europese Unie en Turkije, die door Europese leiders geprezen wordt, is absoluut wanstaltig. Turkije kreeg gisteren alles wat het wilde, en hoeft daar behalve een paar loze beloftes niets tegenover te zetten.
Turkije zegt dat het iets aan de tsunami van immigranten zal doen. Wat het daarvoor terugkrijgt:
1. 3 miljard euro in extra steun. Dat komt nog eens boven op de 3 miljard die al eerder was toegezegd. In totaal kost dit de Europese belastingbetaler dus 6 miljard euro. Omdat het kan.
2. Vanaf juni visumvrij reizen voor Turken in Europa. Dat was eerder al besproken, maar implementatie zou pas plaatsvinden in oktober. Dat is dus naar voren geschoven.
De Turkse president Reccep Tayyip Erdogan is daar ongetwijfeld bijzonder blij mee, maar dat kan niet voor ons gelden. We lopen namelijk het serieuze risico dat Turkse reizigers gewoon onbeperkt in Europa blijven als ze daar eenmaal zijn aangekomen: bijna elke Turk heeft vrienden of familie in de EU, waar ze zonder problemen bij in kunnen trekken. Dat betekent dus in potentie dat de EU er binnenkort flink wat (illegale) immigranten bij krijgt.
Daar komt bij dat Turkije deze deal terecht ziet als opstapje naar een volledig EU-lidmaatschap:

The officials said the EU-Turkey summit was not only focused on migration but also on Turkey’s EU accession process. “Turkey’s existence here… [Turkey’s] attendance at the summit is not directly linked to the migration issue,” state-run Anadolu Agency quoted a Turkish official as saying.

“We are not here just to talk about the migrants. Turkey’s EU accession is an issue for us here as well,” he added.

En ja, daarin heeft Ankara vrijwel zeker gelijk. Zo rolt de EU immers al jaren: nieuwe lidstaten worden stukje bij beetje binnengehaald. Europese burgers wordt verteld dat het zo'n vaart niet zal lopen, maar voor ze het weten is de deal dan toch geregeld. Het is duidelijk dat met name Duitsland dit ook van plan is met Turkije.
Als Nederlandse parlementariërs -- en ik kijk dan met name naar VNL, PVV, en CDA -- zich hier serieus zorgen over maken moeten ze nú in actie komen. Doen ze dat niet dan is het straks gewoon te laat en is Turkijes lidmaatschap van de EU een feit voor burgers door hebben wat er gebeurt.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten