Gevluchte ISIS-terrorist Brussel is Syriëganger en bommenmaker

Geen categoriemrt 23 2016, 11:00
Je verwacht het niet: in ieder geval één van de terroristen die betrokken waren bij de aanslagen van gisteren is een teruggekeerde Syriëganger.
Het gaat om de man in het wit op de foto boven dit artikel, die door Belgische media geïdentificeerd is als Najim Laachraoui.
Laachraoui is een bondgenoot en vriend van Salah Abdeslam, de terrorist die onlangs is opgepakt omdat hij betrokken was bij de aanslagen in Parijs vorig jaar. Daarbij kwamen meer dan 100 mensen om het leven.
https://twitter.com/LeonMastik/status/712546533368012801
Eerder deze week werd Abeslam na vier maanden op de vlucht te zijn geweest eindelijk opgepakt in Molenbeek. Kort daarna lekte het uit dat de politie ook op zoek was naar één van zijn vrienden, Najim Laachraoui. Deze Laachraoui zou levensgevaarlijk zijn. Zo keerde hij vorig jaar terug uit Syrië, waar hij gevochten had voor ISIS, en staat hij bekend als bommenmaker.
Kort nadat het nieuws uitlekte dat de politie op zoek was naar Laachraoui kwamen hij en zijn mede-extremisten in actie. Het is dus best waarschijnlijk dat ze dat deden omdat ze bang waren dat de politie hen op de hielen zaten: misschien dat het in hun ogen nu of nooit was.
https://twitter.com/LeonMastik/status/712548152247783424
En dan moeten we ons dus afvragen hoe verstandig (of dom) het was van de Belgische autoriteiten om informatie naar buiten te brengen over de arrestatie van Abdeslam, dat hij beloofde mee te zullen werken aan het onderzoek, én dat ze nu op zoek waren naar Laachraoui. Als ze naar buiten hadden gebracht dat Abdeslam zijn kaken stijf op elkaar hield en dat ze geen nieuwe verdachten in het vizier hadden, hadden Laachraoui en kornuiten zich wellicht veilig gewaand, waardoor ze hun aanslag mogelijk enige tijd voor zich uit hadden geschoven.
Dat is in ieder geval een scenario waar we ernstig rekening mee moeten houden. En dat betekent dat de autoriteiten voortaan veel voorzichtiger om moeten gaan met gevoelige informatie. Laat terroristen absoluut nooit weten wat er gebeurt en of je weet dat ze met iets bezig zijn. Dat mogen ze pas merken als de politie bij ze op de stoep staat om ze te arresteren.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten